helytörténet

2020.10.19. 17:30

Ismeretterjesztő sétát tettek az alsóvárosi temetőben

Az alsóvárosi temetőben sétáltak a múzeumbarátok a megye nagyjaira emlékezvén. A halottak napjához közeledve szervezett temetőtúrát Kaczián János nyugalmazott levéltári főtanácsos vezette ma délután.

Foray Nándor

2020.10.19 Szekszárd Az alsóvárosi temetőben sétáltak a múzeumbarátok a megye nagyjaira emlékezvén. A halottak napjához közeledve szervezett temetőtúrát Kaczián János nyugalmazott levéltári főtanácsos vezette hétfőn délután. A helytörténeti vonatkozású tematikus rendezvényt eredetileg a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület éves programjaként tervezték, mondta Andrásné Marton Zsuzsanna, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum múzeumpedagógusa. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A helytörténeti vonatkozású tematikus rendezvényt eredetileg a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület éves programjaként tervezték, mondta Andrásné Marton Zsuzsanna, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum múzeumpedagógusa. Céljuk volt azonban egy szélesebb érdeklődő közönség megszólítása is, ezért hirdették meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja „Sétálj velünk és fedezd fel!” című tematikájához kapcsolódva az alsóvárosi temetői sétát.

A látogatást vezető Kaczián János nyugalmazott levéltári főtanácsos jól ismeri a megyében, a megyeszékhelyen élő, alkotó híres személyek történetét, munkásságát, mindazt, amit életük során a városért, a közjóért tettek. Az alsóvárosi temetőben is számos jeles személyiség nyugszik, akik Szekszárd vagy Tolna megye történetében maradandót alkottak, így emlékük biztosan örökké megmarad az utókor számára.

Kaczián János elmondta: a körülbelül egyórás séta során útba ejtették a Garay és a Simontsits család sírjait, Baka István költő, műfordító, Glykais Gyula kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Czencz János festő, Wigand János gimnáziumigazgató, Husek Rezső díszpolgár sírját, és néhány egyéb helyet is. Kaczián köszönetet mondott az egy-egy gazdátlan sír gondozását vállalóknak, valamint felhívta a figyelmet arra, melyek igényelnek nagyobb védelmet.

Kiderült, nem először szervezett temetőtúrát a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Halottak napjához közeledve tavaly az izraelita, tavaly előtt az újvárosi temetőben jártak. Harminc-negyven ember mindig részt vett ezen az októberi eseményen, ezúttal a koronavírus-járvány dacára is közel harmincan regisztráltak előzetesen. Az idei résztvevők a Béri Balogh Ádám utcában, az alsóvárosi temető főbejáratánál találkoztak tizennégy órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában