Best Production

2021.08.04. 20:00

Negyed óra alatt több mint tíz díjnyertes filmet nézhettünk meg

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Alig negyed óra alatt több mint tíz díjnyertes filmet nézhettünk meg Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Itt mutatták be azokat az egyperces filmeket, amelyeket áprilisban a világ minden részén 24 óra alatt, a Forgass a Földért! – Shoot4Earth programban forgattak, amely Cannes-ban, a Global Short Film Awards-on, megkapta a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó „Best Production” díjat.

A kezdeményezés egyébként 2004-ben Szekszárdról indult, Kindl Gábor ötlete alapján. Ő és Karl Bardosh a New York University magyar professzora, a 24 órás filmkészítő maraton művészeti igazgatója szervezték, a világon elsőként, Digi 24 FilmMaraton elnevezéssel. Támogatták a kezdeményezést a filmszakma kiválóságai, Jancsó Miklós és Makk Károly volt az első zsűri két elnöke. Szekszárdról szóltak az első filmek, majd 2008-ban a Magyar Vöröskereszttel együttműködve, Forgass az életért!, Shoot4Life címmel a Föld öt kontinensén készültek a versenyfilmek, amelyeket a zsűriben az Oscar-díjas Jiří Menzel és Szabó István értékelt.

Az idei filmkészítő verseny, a Shoot4Earth – Forgass a Földért! április 17-én, szombaton, helyi idő szerint 10 órakor kezdődött. A stáboknak maximálisan egy perc hosszúságú filmekben kellett felhívni a figyelmet arra, hogy odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal sokat tehetünk világunk, a Föld megóvásáért. A verseny elindult, s ahogy letelt a 24 óra az egymást követő időzónákban, óránként érkeztek a mobiltelefonok kamerájával készített egyperces filmek.

Ezekből mutatott be egy csokorra valót Kindl Gábor és Karl Bardosh, több filmes világfesztivál művészeti vezetője, az Arts New York University professzora, aki itt adta át a Cannes-i fesztiválon a Shoot4Earth-nek, mint a legjobb produkciónak ítélt díjat, s egyben köszönetet mondott a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának, dr. Zádori Iván dékánhelyettesnek, mert áprilisban közreműködésükkel jött létre a filmmaraton.

Karl Bardosh elmondta, azért kapta a Shoot4Earth a legjobb produkciónak ítélt díjat, mert egyperces filmeket csinálni élőben, a megadott napon, huszonnégy óra alatt különleges teljesítmény. Az ötlet akkor pattanhatott ki Kindl Gábor fejéből, mondta, mikor ő Rio de Janeiróban csinált egy játékfilmet kicsi digitális kamerákkal, akkor ott volt Gábor, s kitalálta, csináljanak kiskamerával, telefonnal vetélkedőt. Ez lett 2004-ben, Magyarország Európai Unióba történő csatlakozása napján, május 1-én a DIGI 24 villámfilm játék. Ez a szekszárdi verseny az első ilyen volt a világon. A helyi versenyeket követte 2008-ban az első ilyen világfesztivál. És azért jött a zsűribe Makk Károly, Jancsó Miklós, majd Jiří Menzel, mert ezzel az ötlettel Balázs Béla álmát valósították meg. Hogy a film nyelve legyen ugyanolyan kötelező, mint a fizika, a biológia, matematika. Ez volt a média demokratizálódása. Emellett lett ezeknek a filmversenyeknek egy másik hozadéka is. A világ minden részéről jelentkeztek produkcióikkal az ott élő magyarok. Egy újabb kapocs az anyaországgal, s összefogja a nagyvilágban élő hazánkfiait.

Az idén elért eredmény kapcsán elmondta a hajdan Budapesten, az ELTE Bölcsészkarán tanult amerikai professzor, hogy idén a Cannes-i fesztivál fő témája a környezetvédelem volt. Itt minősítette nemzetközi zsűri a világ valamennyi rövidfilmes versenyein győztes filmek megmérettetésekor legjobbnak a szekszárdi Shoot4Earth filmkészítő világjátékot.

Bárdos professzor beszélt arról, hogy a hajdan csak beszélgetésre alkalmas telefon ma már alkalmas professzionális filmek forgatására. Megdőlt az a nézet, hogy a digitális kamera soha nem fogja utolérni a hagyományos filmmel dolgozót. Ezek a telefonok is már a hajdani filmeknél sokkal jobb, 4K felbontású mozgókép rögzítésére alkalmasak, s megfelelő optikákat csatolva felülmúlják a régi kamerákat.

Magyarországon Jancsó Miklós, Makk Károly, Szabó István kezdetektől pártolta a kiskamerával, telefonnal filmezést, Amerikában őt ezért kinevették. Napjainkban, a vírus okozta bezártság miatt pedig általánossá vált szerepe. A Cannes-i fesztiválra más négy éve bevitte a mobiltelefonos kategóriát, ma pedig t tanítja is a telefonos filmezést.

Kindl Gábor különles ajándéknak tartja, hogy a huszonegyedik században itt Magyarországon, Szekszárdon tudtak valami olyan újat kitalálni, amire felfigyelt a világ. Az új technikával a környezettudatos gondolkodás lényegét be tudták vésni a nézők fejébe. Ezek a villanásnyi filmek hatnak, a másodpercekkel mérhető alkotásokat megnézik, megjegyzik azok üzenetét.

https://www.teol.hu/kultura/helyi-kultura/a-kornyezetert-keszul-film-a-magyar-kezdemenyezesu-versenyen-3591640/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában