Víz’P’Art

2022.02.11. 07:00

Második évtizedét kezdi a megyében egy művészeti ösztöndíj

Szepesi László

A Víz’P’Art Közalapítvány kuratóriuma tíz éve döntött úgy, hogy egy korábbi kezdeményezéséből fennmaradt összegből alapot képez és létrehozza a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjat. Azóta minden évben egy Tolna megyei, illetve a megyéhez kötődő fiatal képző- vagy iparművészt támogattak az ösztöndíjjal, s idén tizenegyedik alkalommal is meghirdetik azt. 

Az ösztöndíj a fiatal művészgeneráció alkotói tevékenységének fejlesztését, kiteljesítését, szakmai elképzeléseik megvalósítását szolgálja. Segítséget kíván adni a pályakezdéshez, erősíteni szeretné a fiatal művészek kötődését Tolna megyéhez, a szülőföldhöz.

Annak idején, 2011. december 12-én, a névadó születésének évfordulóján meghirdették a pályázatot, s pár hónapra rá köszöntötték az első győztest. Vele együtt már tízen nyerték el az ösztöndíjat, de néhány pályázó különdíjat is kapott a szekszárdi önkormányzat humán bizottsága jóvoltából. Az ösztöndíjasok – mivel ez is szerepelt a pályázati kiírásban – két éven belül egy-egy szekszárdi tárlaton már nyolcan bemutatkoztak alkotásaikkal, a 2020 évi nyertes, Demjén Ferenc Zoltán áprilisban mutatja meg a közönségnek munkáit a Babits Mihály Kulturális Központban. 

Most ismét várja a Víz’P’Art közalapítvány a pályázókat, a 35 évesnél fiatalabb Tolna megyei, vagy a megyéhez kötődő képző-, vagy iparművészeket. Idén a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíj összege 200.000 forint. A pályázat beadási határideje március 25., a részletes pályázati kiírás az interneten a tolnaart.hu/szabodezso/osztondij.htm címen található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában