Székelyek

2022.04.22. 09:30

Hazatért Kakasdra a mesemondók versenye

A Sebestyén Ádám Székely Társulat az alapítás 50. évfordulójának jubileumi évében rendezte meg a XXV. Bukovinai székely mesemondó versenyt.

S. B. M.

A kakasdi Barabás Andrea másodikként végzett a felnőttek között (Forrás: Kakasi Faluház)

Huszonöt évvel ezelőtt Fábián Gergely – az akkori Országos Bukovinai Székely Szövetség elnöke – vetette fel, hogy Kakasd lehetne az első székely mesemondó verseny házigazdája. Nagyon tisztelte Sebestyén Ádámot, és kakasdi származása miatt is kötődött a faluhoz. Bár minden évben más településen rendezik meg a versenyt, mégis minden ötödik évben hazatér Kakasdra a rendezvény. Így idén is.

Sebestyén Brigitta, a rendezvény szervezője elmondta, minden korosztály képviseltette magát és rendkívül jó hangulatban telt az esemény. Jelen volt Fábián Éva, szekszárdi születésű népénektanár, énekes és mesemondó előadóművész, valamint Nyitrai Mariann néprajzkutató, népdalénekes. 

Díjazottak.

A gyermek korosztályban (5–9 éves) Jubileumi Nagydíjat kaptak: Jakab Gergely (Kakasd), Papp Zsófia (Kakasd), Wéber Janka (Kiskunlacháza), Nyisztor Kíra (Bonyhádvarasd), Bogos Boglárka (Székelykeve). A 10–12 évesek versenyét Bakó Levente (Györe) nyerte Csabai Nóra (Izmény) és Molnár Blanka (Kakasd) előtt. Az ifjúsági korosztály első díját Kovács Noémi (Kakasd) és Molnár Pál (Bátaszék) érdemelte ki. A két második helyezett Csabai Petra (Izmény) és Roczó István Bálint (Kakasd) lett, a harmadik helyen Plózel Máté (Kakasd) végzett, különdíjat kapott Kató Bernát (Székelykeve).

A felnőttek között Jubileumi Nagydíjat Csaba Józsefné (Bonyhádvarasd) kapott. Első díjas Sebestyén Nóra (Kakasd) és Szabó Ibolya (Szigetszentmárton) lett. Másodikként végzett Barabás Andrea (Kakasd), különdíjat kapott Molnár István (Székelykeve) és Kulcsár-Elek Csilla (Szigetszentmárton).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában