Rendezvénysorozat

2022.10.13. 20:31

A hospice-alapító Polcz Alaine-re emlékeztek

Évfordulók jegyében rendezte meg idén immár 31-ik alkalommal a Szekszárdi Mentálhigiénés Műhely a Pszichológiai kultúra hetét. Októberben van ugyanis az Idősek Világnapja, ugyanígy a Lelki Egészség Világnapja, és a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki támogatását segítő Hospice-Palliatív Ellátás világnapja, s ugyancsak ezen a héten ünnepelhették a magyarországi hospice mozgalom megalapítója, Polcz Alaine születésének századik évfordulóját.

Szepesi László

A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai is közreműködtek a hospice-alapítvány színvonalas programján. Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

A rendezvénysorozat, Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke szervezésében, múlt pénteken egy szakmai délelőttel kezdődött, amikor dr. Kertész Ágnes pszichiáter, osztályvezető főorvos közreműködésével Külső és belső utakon címmel az idősek fizikai képességeinek lélektani vonatkozásairól szóltak előadások. 

Hétfőn, a Lelki Egészség világnapján egy kiállítás is nyílt Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban, a Tolna Megyei Balassa János Kórház a pszichiátriai betegei készítette mesefigurákból. Itt szó volt arról, hogy fiatalkorban ágyazódik meg az öregedés minősége, s ezért egyáltalán nem közömbös, hogy milyen lelkülettel válunk felnőtté. Így a meséknek is nagy szerepe van a felnőtté válás segítésében, az egészséges öregedésre való felkészülést pedig már a gyermekkor, fiatalkor határozza meg. 

Kedden Soros Ildikó szakpszichológus és Borbandi Viktória szociálismunkás, mintegy folytatva a témát, arról beszélt, hol van az idősek helye, és milyen szerepet töltenek be ők a családokban. Szintén az időskorról, a változásokkal teli, de mégis egészséges időskorra való felkészülésről beszélt Bara-Kádár Katalin tanácsadó szakpszichológus szerdán késő délután. 

Csütörtökön a DBU, a Magyarországi Német Színház színháztermében délelőtt 10-kor kezdődött a Méltósággal az Út Végén Hospice Alapítványnak a Méltóság Mezeje címet viselő hagyományos programja. 

Az alapítvány elnöke, Gliedné Tillmann Erzsébet vetített képekkel illusztrált előadásban mutatta be a hospice mozgalmat, az alapító Cicerly Saunders, a svájci pszichiáter Elisabeth Kübler Ross, Kalkuttai Teréz Anya, s a mozgalom hazai megteremtője, Polcz Alaine munkáját. Beszélt a célról: visszaadni az embereknek a haldoklás és a halál méltóságát. Ezt a munkát önkéntesek végzik Szekszárdon a kórházban, ott egyébként négy éve kialakítottak egy hospice részleget, ami a Covid járvány idejéig működött. 

Ezt követően egy szép interjút láthattak az érdeklődők, amelyet Baló György készített hajdan Polcz Alaine-nel, majd dr. Barabás Katalin tartott előadása arról, milyen hatása van az orvos-beteg kapcsolatra a hazai hospice mozgalom alapítója örökségének. Elmondta, ma már egyetemen is tanítják a leendő orvosokat a gyógyíthatatlan betegek lelki segítésére. Arra, hogyan lehet, és hogyan kell őszintén, tárgyilagosan, s megértően beszélni velük. 

A tartalmas előadás után a Garay Általános Iskola nyolcadikos diákjai jelképesen elültették a gyógyíthatatlan betegek ellátását jelképező sárga nárciszokat, amelyek tavasszal, a kórház Hospice emlékműve mellett majd kinyílnak.

Az emléknap délután ötkor A bennünk élő Polcz Alaine címmel kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelyet Ideje az öregségnek címmel felolvasóest követ, a DBU színművészei, Lotz Katalin, Rubányi Anita és Sipos Eszter, valamint a Szekszárdi Gitárkvartett közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában