Freskófestő

2022.12.14. 09:30

75 éve hunyt el a Éber Sándor, aki Tolnán festette az ország legnagyobb falképét

A Korok és emberek című, 1973-ban megjelent Tolna megyei életrajzi lexikon tanúsága szerint Éber Sándor festőművész – egy mözsi származású nemesi család sarja ‒, 1878. június 6-án született, és pont 75 évvel ezelőtt, 1947. december 14-én hunyt el.

Wessely Gábor

Főoltárkép az 1997-es felújítás után (A szerző fotója)

Apja a szekszárdi belvárosi templomban volt kántor. A fiú Szekszárdon kezdte iskoláit, majd Pécsen folytatta a tanítóképzőben, amely után a pesti Mintarajziskolában Székely Bertalan tanítványa volt, 1897–1900-ig. Tanulmány-utakat tett Amszterdamban, Londonban, Olaszországban, Párizsban.

Két évtizedig a Bajai Tanítóképző tanáraként dolgozott, a monumentális munkák, freskók mestere és jeles portréfestő volt. Több templomban készített falképet, köztük az országban a legnagyobbat, 104 négyzetméterest a tolnai templomban. Ez a főoltárkép Mária mennybevételét ábrázolta.

Főoltárkép az 1997-es felújítás előtt (A szerző fotója)

A képet a templom 1995 és 1997 közötti restaurálásakor lefestették. Visszahelyezték a falra az eredeti, felújított, keretes festményt. Az Éber-freskót új festékréteg fedi. S alatta is vannak még régebbi freskók maradványai.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában