Tárlatvezetés

2023.03.16. 20:00

Dr. Vizi Márta időutazáson kalauzolta a kabátos közönséget

Letűnt korok különleges tárgyi emlékeit tekinthették meg a múzeum munkatársa jóvoltából a kabátos érdeklődők. A régész-főmuzeológus, a Vármegyeházát és a Béla király teret járta be a közönséggel.

Szeri Árpád

Kabátos tárlatvezetésen fogadta a közönséget március 14-én délután a Vármegyeházán dr. Vizi Márta régész-főmuzeológus, a Wosinsky Mór Múzeum munkatársa. A helyszín nem véletlen, hiszen a vármegyeháza, majd a Béla király tér felújításakor is ő végezte, felügyelte kollégáival együtt a régészeti megelőző feltárási munkákat.

Dr. Vizi Márta régész-főmuzeológus (jobbról), a Vármegyeházát és a Béla király teret járta be a közönséggel március 14-én (Fotó: Mártonfai Dénes)

A kalauzolás nem korlátozódott szigorúan a Vármegyeháza udvarán található apátsági romokra és az északi szárny romkertjére. Valójában Szekszárd egykori központi területét, a mai Béla király teret is bemutatva szólt a város múltjáról. Bizonyára sokan tudják, hogy több mint ezer éves településről beszélünk, de mégis érdekes volt hallani, hogy mi minden került elő a tér felújításakor. A helyszínen, a vármegyeháza északi homlokzata előtt megmaradt az egykori szekszárdi vár fehér mészkőből rekonstruált egykori nyugati fala. A kutató elmesélte, hogy a korai periódus után, a 15. század végén bővítették a vár épületét. Annak falai az egykori domb nyugati peremén húzódtak – a mai szökőkút vonalától kissé nyugatra –, majd a jelenlegi 1848-as emlékmű előtti fánál kanyarodtak déli irányba. Ezeknek a falaknak a maradványai a visszatemetés miatt nem láthatók.

A téren, a szökőkút és a megyeháza közötti területen tárták fel a település Árpád-kori temetőjét, melynek elhagyása a vár építésekor, a 14. század végén történhetett. A sírok anyagát antropológusok vizsgálják.

A téren történt szemle után a vármegyeháza udvarán folyatódott a séta. Az érdeklődők megtekintették a Béla király által alapított és a még Kozák Károly által feltárt apátsági templom maradványait. 

A legutóbbi évek eredményeit a templom északi oldalán található kiállítás mutatja. A megyeházi munkák idején zajlott le a már Kozák Károly által is felfedezett falak vizsgálata. A Petkes Zsolt által végzett szondázás után az ott talált – mint kiderült, gótikus – kápolna feltárását dr. Vizi Márta végezte el. Ezt a kápolnát romkertként állították helyre. A kápolna fala képezte egyébként a már említett szekszárdi vár északi falát, ez a vonal megfigyelhető a 18. századi ábrázolásokon, felmérési rajzokon.

A romkertben azonban nemcsak a kápolna falait lehet megtekinteni. Itt található az És mi újság a Béla téren? című kiállítás. Ez ugyancsak a tárlatvezetést tartó dr. Vizi Márta munkája. Ez, mint azt a régész közölte, még akkor készült, amikor a város lakói, az éppen tartó Béla király téri rekonstrukció idején, lépten-nyomon ezzel a kérdéssel állították meg.

A kiállítás vitrinjeiben a vármegyeháza és a Béla király tér felújításakor különböző helyeken talált tárgyi anyag sorjázik időrendben. Az érdeklődők a napi főzőedényektől kezdve a török talpastálakon keresztül az apátsági templom kövéig sok mindent láthattak ezúttal is. A leletek mellett ott szerepeltek a munkák idején készült dokumentációs felvételek, a látogatók ezekről is első kézből hallgathattak meg részletes magyarázatokat.

A korábbi kabátos tárlatvezetésekről írt cikkeinket ide kattintva olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában