Hatvanéves a legelső képe

2023.04.30. 07:00

Mobil képeket alkot, termet neveznek el róla a Faluházban

Szellemi feltámadás. Szülei elvesztését követően alkotói válságba került Decsi-Kiss János. De már újra készíti képeit, méghozzá modern, számítógépes technikával, mobil, hordoztató művek formájában. Hamarosan állandó kiállítása nyílik a decsi faluházban.

Wessely Gábor

Decsi-Kiss János az egyik hordozható, mobil alkotását mutatja

Termet neveznek el Decsi-Kiss Jánosról a decsi faluházban május 15-én. A ceremónia egyben az állandó kiállításának megnyitója is lesz. A sokoldalú, 74 éves alkotó különböző korszakainak legjellemzőbb művei kerülnek a közönség elé, az 1980-as években készített korai munkáitól a napjainkban születő mobil modernekig.

A művész és legelső festménye 1963-ból

A legelső képe, amit őriz, éppen hatvanéves. A később ismert festőművésszé vált Mözsi-Szabó István volt az iskolai rajztanára, s az általa vezetett szakkörben készült 1963-ban az a festmény. Később következett a grafikusi, aztán a zsákvásznas, kenderköteles, textilképes időszaka, majd az öreg faágak, teknők, üstfedelek, használaton kívüli használati tárgyak felhasználásával létrehozott kompozíciók kora.

Jelenleg mobil, nyakba akasztva hordozható képeket készít. (Ez elől-hátul kultúrahordozó, szendvicsemberes megoldássá is fejleszthető.) Számítógépen önti végleges formába az új keletű műveit, régi alkotásait is felhasználva, mai látványelemekkel kiegészítve, új jelentéstartalommal felruházva, majd textilre nyomtatva.

Sima sikertörténetek nincsenek. Csak göröngyösek. Decsi-Kiss János egyedül él. Elvált, gyerekei felnőttek, szülei meghaltak. Sokáig ápolta a koros öregeit.

– A szüleim elmentek, és az én időm is elment velük – mondja.

A képalkotó egy jellegzetes kompozíciója

Főleg az apja elvesztése viselte meg 2020 decemberében. Azután hét hónapos depressziós hullámvölgy következett. S több mint egy esztendő eltelt, mire bekövetkezett a – szavai szerint – szellemi feltámadása.

Újra a régi. Vagy: újra új, úgy, mint régen. Ha nem is fiatalos lendülettel, de korának megfelelő tempóban, nagy rutinnal és még nagyobb kreativitással tevékenykedik. Nem hagyja veszni az ósdi dolgokat, alkotássá, kiállítási darabbá szépíti őket a hozzáadott érték által.

Fotók forrása: A szerző képei

Decs szülötte, Szálka díszpolgára

Decsi-Kiss János 1949-ben született Decsen. Jelenleg is ott él. Elvált, két gyereke és két unokája van. Munkássága Szekszárdhoz és Szálkához is kötődik. Ír, rajzol, fest, textilképeket, háromdimenziós kompozíciókat, plasztikákat készít. Hosszú ideig volt újságíró, lapszerkesztő, televíziós riporter, műsorkészítő, továbbá előadó, versmondó számos közösségi rendezvényen.

Hitgyakorló, hitvalló református. Szálkán létrehozta azt az ifjúsági alkotótelepet, melyen hazai és külföldi diákok is megfordultak, főleg képzőművész- és zenészpalánták. (Ma már nem ő működteti a létesítményt.) Munkásságáért megkapta többek között a Tolna megyei Prima-díjat, a Csányi-plakettet, „A Tolna megyei művészetért” elismerő plakettet, a Babits-díjat és a Szálka Község Díszpolgára címet.

Képzőművészeti alkotásai számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek még az NDK-ban és a Szovjetunióban is. Most Decsen nyílik állandó tárlata a faluház róla elnevezett termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában