Bartók Rádió

2023.05.27. 11:15

Újra lesz: Ki nyer ma? – Játék és muzsika tíz percben

A Bartók Rádió Muzsikáló reggel című műsorában május 30-tól ismét jelentkezik minden hétköznap reggel a legendás Ki nyer ma? – Játék és muzsika tíz percben című műsor.

TEOL

Czigány György Pulitzer-életműdíjas, József Attila-díjas, érdemes művész, író, költő, rádiós műsorvezető, zenész budapesti otthonában

Forrás: MTI/CZIMBAL GYULA

A korábban a Kossuth Rádióban évtizedeken át hallható komolyzenei vetélkedő a Bartók Rádión újjászületve megőrzi a műsor eredeti szándékát és karakterét: játékos formában ismerteti meg az emberekkel a komolyzene szépségeit. A visszatérő műsorban Bolla Milán és ifj. Bazsinka József  várja játékra a hallgatókat.

Ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió műsorvezetője elmondta: megmarad a jól ismert, Tamássy Zdenkó Erkel Ferenc-díjas zeneszerző által komponált szignál, a reggeli hangulathoz illő hangzásáról Bánkövi Gyula zeneszerző, a Bartók Rádió vezető szerkesztő-műsorvezetője gondoskodik. Egyetlen különbségre hívta fel a figyelmet: míg korábban a Hungária Kávéházból, majd később az Astoria Szálló halljából, valamint péntekenként vidéki helyszínekről sugározták az adásokat, most telefonon lehet majd játszani. 

A Ki nyer ma? meghatározó helyet foglal el Czigány György életében. Az Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, újságíró, szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető, érdemes művész majdnem negyven éven át szinte minden nap ezzel a műsorral foglalkozott. A 92 éves szakember a Duna Almárium és az M5 Librettó című műsorában idézte fel a csaknem tízezer adást megélt vetélkedő legjeit. „Az első adás 1969. március 3-án volt. Akkoriban más atmoszférában éltünk, de mivel itt bárki játszhatott, volt benne egyfajta szabadság és demokratikusság is. A helyszínen kisorsolt játékosok mindezt a zene szeretetéért csinálták, ugyanis nem járt érte nagy összeg, 1969-ben például 300 forintot lehetett nyerni" – idézte fel Czigány György.

A legendás műsorvezető a visszatérő Ki nyer ma? apropóján elmondta: úgy látja, a mai felgyorsult világban is szüksége van az embernek a létezésünk lényegéről szóló művészeti ágakra, mint az irodalom, a zene, a festészet. „Ezek nem csupán díszek, hanem szükségletek, amelyek nélkül nem érdemes és nem is lehet emberi életet élni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában