Teol.hu videó

2023.06.24. 20:21

A hagyományokra épül az identitásunk (videó)

Eljött a nagy nap a Sárközi Lakodalom rendezvénysorozatban, amelynek idén Báta adott otthont. Szombatra népviseletbe öltözött férfiak, nők és gyermekek lepték el az esemény helyszíneit. Volt faragott evezős udvarlás, mátka kikérés, menyasszony öltöztetés, lakodalmi menet, majd végül dínom-dánom menyasszony kifuttatással.

Ábrahám-Gazsó Rita

A sárközi lakodalmashoz hasonló hagyományőrző programok fontosak a kis közösségek, de az egész nemzet identitása szempontjából

Fotó: Mártonfai Dénes

A Sárközi Lakodalom idei fő helyszínén, Bátán folytatódott az eseménysorozat szombat délelőtt. Elsőként egy régi, különleges szokást, a faragott evezős udvarlást mutatták be, amely a Duna szemközti partjain fekvő két településen, Bátán és Szeremlén volt gyakorlat és a lényege az volt, hogy fiúk annak jeléül adtak a lányoknak faragott evezőt, hogy tetszik nekik, és szeretnék feleségül venni őket.

Az esemény egyik fontos helyszíne a bátai tájház volt, ahol többen is köszöntötték az egybegyűlteket. – Egy szép és fontos nap részesei lehetünk. A Sárköz településeinek elengedhetetlen a hagyományok tisztelete és ápolása, hiszen ezekre épül az identitásuk – fogalmazott Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint fontos, hogy a gyerekeket minél kisebb kortól erre okítsuk.

A leghatásosabb nevelés a jó példa, amikor az anyukák és a nagymamák vagy éppen az apukák mutatják a példát a gyermekeik számára, tette hozzá, kiemelve a népviselet szerepét, amely anyáról lányra vagy unokára öröklődik. Ezeknek komoly értéke, becsülete van a sárközi családok körében. – Éljük meg közösen magyarságunkat, sárközi identitásunkat – biztatta a hallgatóságot a képviselő.

Csonka-Takács Eszter, a szentendrei Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője szerint Sárköz is része annak a nagy közösségnek, amely egyesíti Magyarország szellemi kulturális örökségeit, azokat az élő közösségi hagyományokat, amelyeket a múltból, az őseinktől örököltünk, azt a tudást, amelyet a jelenben is gyakorolnak a hagyományőrzők, és visznek tovább a jövő nemzedékei számára is.

A tájházban berendezett "lányos háznál" szombat kora délután megtörtént a menyasszony öltöztetés, majd a vőlegény a vőféllyel együtt kikérte a lányt a szüleitől. A menyasszony bátai szokás szerint négy alsószoknyát és fehér esküvői ruhát viselt, eltérően a sárközi falvak hagyományos, színes öltözetétől, díszes pártájától. A különbség oka az, hogy a sárközi települések között egyetlenként Báta többségében katolikus vallású falu maradt. Az arát a polgármester, Huszárné Lukács Rozália öltöztette be, miközben a helyi ruhadarabok történetéről, viselési módjáról beszélt a hallgatóságnak.

A készülődés közben sikerült szót váltanunk a Sárközi Lakodalom főszereplői közül az ifjú pár hölgy tagjával, Karádi Anitával. Mint mondta, a "vőlegénnyel", Imrő Péterrel valóban egy párt alkotnak immár nyolc éve, ennek ellenére még nem tartanak a házasságnál – a valóságban nem történt még meg a leánykérés sem –, de tervezik. Anitától megtudtuk, mindketten bátaiak, immár 28 évesek, így rövidesen mindenképpen összeházasodnak majd. Mint kiderült, Péter a mezőgazdaságban dolgozik, Anita pedig az egészségügyben. A menyasszony elárulta, kicsit izgul az esti műsor miatt.

A tájháznál történt események után a lakodalmi menet, élén a fiatal párral, elindult a Szent Vér Bazilikához, ahol megáldották a menyasszony koszorúját és a vőlegény bokrétáját. A menetben felvonultak a meghívott hagyományőrző együttesek tagjai is, akik több körben bemutatták a nevezetes százszoknyás táncot.

A lakodalomban sok érdekes népszokást is felelevenítenek, így például a menyasszony "kifuttatását". A régi szokás szerint, a lakodalmi vacsorán a vőfély éjfél előtt kitáncoltatja a menyasszonyt a teremből, gyertyát tesz az ujjai közé, az általa énekelt dal mindhárom versszaka után elfúj egy-egy gyertyát. Az utolsónál egy abrosszal takarják le a menyasszonyt, és "kifuttatják".

Ez azt jelentette, hogy vége lett a menyasszonyságnak, átöltözik, és mint új menyecske jön vissza az ünneplőkhöz a menyecsketáncra. A lakodalmi menüt ezúttal természetesen a bátaiak készítették. A hagyományok szerint az ételsor része a bátai fokhagymás marhasült, amelyet kaláccsal kínálnak.

A hagyományőrző programot, mint ismert, 1966 óta rendezi meg közösen a népművészetéről ismert tájegység hat települése, Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis, a házigazda minden alkalommal más község. A mostani lakodalmon a belső és a külső Sárköz településeinek folklórcsoportjai is részt vesznek például Bogyiszlóról, Kalocsáról, Szeremléről és Zengővárkonyról.

Miként beszámoltunk róla, az esemény csütörtökön Decsen, a sárközi települések emlékművének megkoszorúzásával, lakodalmi ételek főzőversenyével, Őcsényben pedig kézműves-kiállítással kezdődött. A gyermek táncegyüttesek seregszemléjét másnap, Sárpilisen rendezték, míg Alsónyéken folklórestet tartottak.

Az alkalomból Bátán kiállítás nyílt az Ady Endre Művelődési Ház kiállítótermében, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi kulturális örökségek Magyarországon című fotóanyagából. A Sárköz, népművészetének köszönhetően, 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában