Teol.hu videó

2023.06.23. 20:00

Sárköz népművészete a gyermekekben él tovább (Videó)

Bogár István, a jeles népművelő, tanító és nem utolsó sorban a Sárpilisi Népi Együttes alapítója első ízben 1966-ban itt hívta össze a környékbeli településeket egy közös, hagyományőrző programra. A Sárközi Napok rendezvényből nőtte ki magát az azóta néhány évente megtartott Sárközi Lakodalom – hangzott el a négynapos esemény sárpilisi állomásán, péntek délután.

Gazsó Rita

A Sárközi Napok rendezvényből nőtte ki magát az azóta néhány évente megtartott Sárközi Lakodalom. (Fotó: M. K.)

Bogár István, akkori sárpilisi népi tanító ötlete volt a régi lakodalmi népszokások, ételek és táncok felelevenítése és szélesebb körű bemutatása. Az első, 1966-os „lakodalmat” követően két-három évente megismételték a programot, minden alkalommal más-más település rendezésében, így azóta Sárpilisen is sokszor vendégeskedett a Sárközi Lakodalom – számolt be lapunknak Figler János polgármester. Mint mondta, ha nem is mindig főszervezőként, de állandó helyszínként Sárpilis mindig csatlakozik a hagyományőrző eseményhez, ahol rendszerint a gyermek tánccsoportok seregszemléje zajlik.

A polgármester úgy fogalmazott, a Sárközi lakodalom kiemelt eseménynek számít a helyi családok körében, hiszen ilyenkor a gyermekek újra felelevenítik táncaikat, dalaikat, népszokásaikat, felveszik viseleteiket. – Mindez garanciát jelent arra, hogy népművészeti értékeink megmaradnak, lesz aki tovább viszi a jövő generációi számára is – hangsúlyozta Figler János.

A program nyitányaként bemutatták az idei Sárközi Lakodalom főszereplőit, az ifjú párt (a vőlegény Imrő Péter, a menyasszony pedig Karádi Anita), majd a résztvevők átvonultak az önkormányzat elé, ahol egy emléktáblát avattak egy tavaly elhunyt táncosuk, Hostyánszkiné Lantos Tímea emlékére, majd a nagyszínpadon az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes Csipetke és Csemete csoportjának Egy kis kertet kerteltem című produkciójával megkezdődött a sárközi gyermek tánccsoportok műsora, amelyben fellépett még Decs, Őcsény, Tamási és Sárpilis egy-egy gyermekcsoportja. Ezt egy gyermek koncert követte a Csurgó Zenekar közreműködésével. A Csurgó Zenekar muzsikájából ezután sem szenvedtek hiányt a helyiek: este ugyanis ők húzták a talpalávalót az utcabál résztvevőinek.

A sárpilisi eseményekkel egy időben Bátán fotókiállítás nyílt Szellemi Kulturális Örökségek Magyarországon címmel az Ady Endre Művelődési Központ kiállítótermében, amit 17 órától kórustalálkozó követett a Szent Vér Bazilikában nyolc kórus közreműködésével. Alsónyéken pénteken este folklóresttel kapcsolódtak a programhoz. A Sárközi Lakodalom szombat délelőtt 10 órától egy faragott evezős udvarlási szokás és a menyasszonyvárás hagyományának bemutatójával folytatódik az idei program fő helyszínén, Bátán.

A Sárközi Lakodalom csütörtökön délután vette kezdetét Decsen, a Sárköz fővárosában egy hagyományos főzőversennyel. Az esemény nyitónapjáról Horváth István országgyűlési képviselő, és Zsikó Zoltán, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke is megosztotta élményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában