Tihanyi alapítólevél

2023.06.17. 11:05

Időszaki kiállításon tekinthető meg nyelvünk első emlékének őrzője

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban bemutatásra kerül az eredeti Tihanyi alapítólevél, melynek kíséretében megismerkedhetünk az apátság korabeli birtokrendszerével.

TEOL

Forrás: Shutterstock

A bencés apátság tagjai így ajánlják az érdeklődők figyelmébe a nem mindennapi kiállítást:
"2023 nyarán a Tihanyi Bencés Apátság rendkívüli időszaki kiállítás megrendezésére készül: a Tihanyi alapítólevél bemutatására. Apátságunk alapítólevele része az általános és középiskolai tananyagnak, így minden magyar gyermek számára korán ismertté válik, hogy benne olvashatóak az első leírt magyar szavak.

De számunkra, tihanyi bencések számára ez az oklevél nem csupán nyelvünk első emlékének őrzője, sokkal inkább gyökereink szimbóluma, ezeréves otthonunk letéteményese, ezen túl pedig páratlan történeti forrás azokról az időkről, amikor az első bencés szerzetesek megtelepedtek a Balaton fölé magasodó sziklán.

Célunk, hogy a Pannonhalmán oly gondosan őrzött alapítólevél minden, 2023 nyarán apátságunkba látogató számára hagyományaink ezeréves folytonosságát hirdesse. Időszaki kiállítóterünk három terme koncepciónk szerint a következő rendben követi egymást."

Hogy milyen koncepció szerint kerül bemutatásra az alapító levél megtudhatják a likebalaton.hu cikkéből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában