Tánckultúra

2023.07.26. 14:00

Amerikai sváb hagyományőrző táncosok látogattak Németkérre

Színesnél színesebb programokkal várták Németkéren a Chicagóból érkezett német hagyományőrző American Aid Society of German Descendants táncegyüttest, akik egyebek mellett sváb folklóresten, helytörténeti előadáson és borkóstolón vehettek részt, miközben megismerkedhettek Németkér nevezetességeivel.

Gazsó Rita

Az amerikai tánckultúrába is betekintést nyerhettek a németkéri svábok

Fotó: Molnár Gyula

Miként beszámoltunk róla, sváb folklórestet szervezett a Németkéri Tánccsoport kedd estére a helyi művelődési házba. 

A Duna-menti Svábok Világszövetsége által szervezett programsorozat keretében a napokban Németkéren vendégeskedik az Egyesült Államokból, Chicagóból érkező American Aid Society of German Descendants táncegyüttes. A csapat európai turnéjának első állomása a németkéri, ahová hétfőn este érkeztek meg, és ahol egy vacsorával egybekötött ismerkedési estet tartottak – számolt be a helyi programjukat szervező Német Nemzetiségi Táncegyesület vezetője, Rauthné Baumann Orsolya. 

Kedden délelőtt a több mint harmincfős csoport egy helytörténeti kiránduláson vett részt. Megnézték a Staub Emlékházat, a tájházat, a helybéli templomokat, egy helyütt orgonajátékot hallgathattak és megvendégelték őket, majd lovaskocsival a németkéri természetvédelmi területre, a Látóhegyre látogattak el.

Ebéd után nyújtott rétest készítő villámkurzuson vehettek részt a helyi hagyományőrző asszonyok vezetésével, majd 16 órától a Szauer Ágnes által Molnár József régi németkéri fotókból összeállított kiállítás anyagát, a képek történetét bemutató filmet tekinthették be angol nyelven. A vetítést követően Till Jánosné, Nívódíjas sváb baba- és pacskerkészítő tolnai viseleteket bemutató munkáiból nyílt kiállítás a művelődési ház klubtermében. 

Este 18 órától egy rendhagyó kulturális program kezdődött a Németkéri Művelődési Házban. Fellépett az American Aid Society of German Descendants táncegyüttes, bemutatva az általuk ismert sváb táncokat, de a nézők bepillantást nyerhettek az amerikai tánckultúrába is. A rendezvényen közreműködött a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Német Nemzetiségi Kórus is.

Az est folyamán a helyi táncosok egy kis emlékkel is kedveskedtek a vendégeknek, majd közös vacsora következett, zárásképpen pedig egy rövid bortúrán vehettek részt a németkéri pincefaluban, Horváth Ferenc és Puskás Győző pincéjében, ahol a finom nedű mellett a délutáni réteskészítő tanfolyamon sütött édességgel vendégelték meg a táncosokat.

Szerdán Bonyhádon vendégeskedik a tánccsoport, ahol a Kränzlein Néptánc Egyesület tagjai kalauzolják őket végig a városon, ahol szintén kulturális program színezi a látogatást. Este Németkéren közös vacsorával zárul az amerikai csoport napja, és csütörtök délelőtt indulnak tovább a következő állomáshelyükre, Szárra, ahonnan majd Németországba utaznak, ezt követően hazarepülnek Chicagóba.

Rauthné Baumann Orsolya elmondta, hamarosan, a következő évek valamelyikében egy német nemzetiségi világtalálkozót rendeznek Chicagóban, ahová a németkéri német nemzetiségiek is meghívást kaptak. Ezt előzi meg az ottani tánccsoport idei, európai turnéja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában