Alkotótábor és mesterkurzus

2023.07.10. 17:30

Szekszárd több mint jó bor, az irodalommal több

Írók, költők, irodalombarátok részvételével hétfőn délután megnyílt a már komoly hagyományokkal rendelkező Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia alkotótábora és mesterkurzusa.

Szepesi László

A hivatalos megnyitó előtt a résztvevők megkoszorúzták a Mészöly Miklós szülőházán lévő emléktáblát, majd a vármegyeháza régóta zárva tartó, s most az ünnepre kinyitott Pollack kávézójában Liebhauser János, az Illyés Gyula Könyvtár igazgatójának köszöntőjét követően Csötönyi László irodalomtanár, Szekszárd Közgyűlése Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing  Bizottságának elnöke megnyitotta a magasiskolát.

 Liebhauser János, az Illyés Gyula Könyvtár igazgatójának köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Mártonfai Dénes

Nagyon fontos, mondta, hogy immár tízedik alkalommal megvalósulhat az az irodalmi esemény, amely annak idején rendhagyó volt, de az évek során másokat is hasonló szervezésére buzdító kulturális programmá vált. Itt barátságok, tartós kapcsolatok alakultak ki, olyan szellemi tőke jött létre, amely a mai magyar irodalmi élet értékét növeli. 

Kívánva, hogy töltsék ezt a hetet hasznosan Szekszárdon, Mészöly szavait idézte, hogy a bizalom még indokoltan kevés és törékeny, de a remény mégis több mint tegnap, vagy tegnapelőtt. Ezt a reményt illessük főhajtással, és a kisajátítás kockázatos hátsó gondolata nélkül osztozzunk meg rajta, mert csak ez lehet a holnap.

Az írói alkotótábornak különlegessége, hogy minden évben más vezeti, de összeköti azt Szekszárd és Mészöly Miklós szellemisége. Idén az irodalmi kurzus gazdája két, korábban Mészöly díjjal kitüntetett író, Csabai László és Zalán Tibor. 

A város jelmondata, hogy Szekszárd több mint jó bor, s ez a többlet az irodalom, hangsúlyozzák a szervezők. Ebben fontos szerepe van a szekszárdi születésű, az ide kötődő, a Mészöly-díjjal kitüntetett íróknak és ennek a magasiskolának is. A magyar irodalom jelesei fordultak meg itt hallgatóként az elmúlt évtized során, s a következő írógeneráció számos tagja kötődik ma is a városhoz. 

A magasiskola helye hagyományosan a szekszárdi Irodalom Háza Mészöly Miklós Emlékház, amelyben Polcz Alain, Mészöly Miklós özvegye jóvoltából őrzik az kisoroszi, illetve Városmajor utcai lakásának enteriőrjét, s könyvtáruk szinte teljes állományát. A hét során a résztvevők természetesen felkeresik a Mészöly tanyát is, azt az alkotóházat, ahol hajdan az író több regénye született.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában