TV-ajánló

2023.08.28. 09:13

A filmek sem hoznak békét

Bár mindennemű háborút ellenzek, a háborús filmeket azonban kedvelem. Elsősorban a II. világháborús eposzokat.

Révészné Hanol Erzsébet

Mel Gibson, a film egyik főszereplője.

Forrás: Shutterstock

Azokban is akad ugyan túlkapás, ferdítés, a felek egyoldalú bemutatása, ám mégis ideologizálhatóak a jó és a rossz harcának reprezentálásaként. Bevallom, ezzel szemben a vietnámi háború történéseit feldolgozó filmek nem tartoznak a kedvenceim közé, annak ellenére, hogy zseniális alkotások születtek ebben a témában is. Elég csak az Apokalipszis mostra, a Szarvasvadászra vagy a Szakaszra gondolni.

De ahogy ezek a filmek szembesítik az embert a háború kegyetlenségével, úgy felszínre hozzák a „minek mentek oda” kérdést is. Erre pedig nehéz választ találni. Több ezernyi ember élete árán sem sikerült megakadályozni, hogy Vietnám kommunista ország legyen. Ezért azt gondolom, hogy a vietnámi háborús filmek főként arra hivatottak, hogy a háború értelmetlenségét ábrázolva elriasszanak a fegyveres konfliktusoktól.

De ahogy napjainkban is látjuk, ehhez sajnos nem elég néhány megrázó alkotás. 
Ma vetítik a Film Mánián a Mel Gibson főszereplésével készült Katonák voltunk című filmet, amely nem számít a műfaj klasszikusának, de aki kedveli az efféle mozikat, és el tud tekinteni a történelmi hűség tűpontos követésétől, annak azért izgalmas képsorokban lehet része.

Katonák voltunk, Film Mánia, 20.00 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában