Honismeret

2023.08.16. 17:01

Felfedezték a megyét az ifjú akadémikusok

Autóbuszok vitték vármegyei felfedező útra a honismeretis fiatalokat. A két csapat a nevezetességekkel, látnivalókkal ismerkedett. Liszt Ferenc és Petőfi Sándor alakját is idézték az épületek. Kölesden finom ebéd is várta az utazókat.

Szeri Árpád

Dr. Gesztesi Enikő és csapata a szekszárdi látnivalókkal is megismerkedett (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tanulmányi kirándulásra indultak szerdán reggel a  XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia fiataljai és az őket kísérő, felkészítő tanárok. Két csapatban, két autóbusszal vágtak neki a Grábóc – Szálka – Szekszárd – Kölesd – Sárszentlőrinc – Kakasd útvonalnak. Az egyik csapatot dr. Gesztesi Enikő és Zsámboki Árpád, a másikat dr. Szőts Zoltán és Dománszky Zoltán kalauzolta a felsorolt állomáshelyeken, bemutatva az ott található nevezetességeket.

A vendégek megcsodálták a grábóci szerb templomot és kolostort, az ikonosztázt, elnyerte tetszésüket a Szálka feletti dombtetőn álló Mausz-kápolna is. A vármegye székhelyén betértek a Wosinsky Mór Múzeumba, a kalauzolásban az intézmény két munkatársa, dr. Vizi Márta és dr. Fuksz Márta is segédkezett. Az újabb nevezetességeket a  Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Liszt Ferenc alakját idéző Augusz-ház, továbbá Szent István, valamint Babits Mihály szobra jelentette.  

Kölesden valóságos fogadóbizottság várta az utazókat a helytörténet elkötelezett kedvelői és kiváló művelői személyében. Dr. Kiszler Gyula, dr. Kiszler Gyuláné, Greifenstein József polgármester, valamint felesége, Greifensteinné Zsebe Anita vezette körbe a csapatot a helyszínen, így egyebek mellett a kis vármegyeháza termeiben és a képtárban is. A résztvevők együtt koszorúzták meg a település Kossuth Lajos szobrát. Kölesd finom ebédet is biztosított mindkét csoportnak.

A csapat ezután Sárszentlőrincen Petőfi Sándor emlékházát kereste fel. A buszok ezután egy újabb kanyarral az ugyancsak számos látnivalóval – Faluház, Szent Anna-kápolna, Ulmi-tutaj – rendelkező Kakasdot vették célba. A végállomást a bázis, azaz Bonyhád jelentette, itt már várta a vacsora a felfedező út résztvevőit.

– Minden iránt érdeklődő, fegyelmezett fiatalokat kalauzolhattunk, öröm volt a társaságukban lenni – mondta el lapunknak a szervezők nevében dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke. – Egyébként már kedden bizonyították elhivatottságukat, tudásukat, sokoldalúságukat, hiszen előadásaik magas színvonalon adtak ízelítőt a lakóhelyeikről hozott népmondákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában