Nemzetközi Fúvós Napok

2023.08.14. 17:30

Hatalmas sikerrel adtak koncertet a fúvósok Madocsán

A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztiváljának vasárnapi állomása Madocsa volt, ahol fellépett a Hangszerelem Zenestúdió, a szolnoki Légierő Zenekar és a Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvószenekara is.

Farkas Eszter

Frenetikus hangulatot teremtettek a fúvósok a Duna partján (Fotó: Molnár Gyula)

Idén is több állomása lesz a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztiválnak. Az első augusztus 12-én Dunaföldváron volt, ahol a Beszédes József Általános Iskola fafúvós tábornyitó koncertjét tartották. A programsorozat ezt követően vasárnap délután egy családi nap keretében Madocsán folytatódott.

– A fesztivált nyolcadik alkalommal szerveztük meg. Paksról indult 2016-ban azzal a céllal, hogy egy klasszikus zenei találkozó jöjjön létre Pakson és környékén. A fúvós zene legfontosabb értékeit szeretnénk bemutatni a klasszikus zenétől a népzenén át könnyedebb zenei stílusokig, mint a jazz – magyarázta Kovács Zalán László fesztiváligazgató. – Egy igényes, minőségi programsorozatot hoztunk ezzel létre. Mindemellett az is nagyon fontos, hogy nem csak olyan koncerteket szerettünk volna szervezni, amelyeken a közönség a nézőtéren helyet foglal, és hallgatja az előadást, hanem különlegessé kívántuk ezeket a programokat tenni tenni, a családokat is bevonni, ahogy ezt a csodálatos Duna partján meg is tettük Madocsán, amely település nem mellesleg a folyómenti települések között is egy turisztikai gyöngyszem.

A vasárnapi rendezvényen a fúvósok mellett a gyerekek kerültek főszerepbe, akiknek többek között habpartival, valamint katonai és rendészeti bemutatóval is készültek a szervezők. Kovács Zalán elmondta, a fellépők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy fúvós zenére épülő vagy fúvós zenét is játszó csoportok szerepeljenek.

– A Hangszerelem Zenestúdió volt a nyitózenekar, ők könnyedebb stílusú zenéket játszottak, utánuk a szolnoki Légierő Zenekar jött egy igen színes repertoárral. Játszottak az indulóktól kezdve a lazább, jazz-esebb vonalon át a filmzenei feldolgozásokig mondhatni mindent. Fantasztikusak voltak ők is. 

A nap zárásaként a könnyűzenei irányzatok kerültek előtérbe, ugyanis a Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvószenekara filmzenei koncertjét vetítéssel kötötte egybe. 

– Fergeteges hangulatú volt az utolsó koncert, ahol olyan ismert filmek zenéit játszotta a zenekar, mint a Harry Potter, a VUK, a Különben dühbe jövünk vagy a Karib tenger kalózai.

A fesztiválhoz szorosan kapcsolódnak azok az inkább workshopnak mondható szaktáborok, amelyeket idén Dunaföldváron és Pakson tartanak meg. Mindkét helyszínen három-három külön képzés zajlik. Pakson kürt, harsona és tuba, Dunaföldváron klarinét, szaxofon és tárogató.

– A táborokban kiváló hazai és külföldi művészektől tanulhatnak a résztvevők, hiszen zeneakadémiákról és konzervatóriumokból érkeznek a tanáraink. Idén a legmesszebbről Mongóliából érkezik vendégelőadónk, de Luxemburgból, Franciaországból és a környező országokból is érkeznek oktatók, akik a koncerteken természetesen fel is lépnek a növendékek mellett.

Augusztus 14-én, hétfőn este 18 órakor Pakson a Pro Artis Zeneiskola Kürttábor nyitókoncertjére kerül sor, majd  este fél nyolckor Dunaföldváron a Beszédes József Általános Iskolában Seleljo Erzsébet és Szűcs Péter estjére várják az érdeklődőket.

A hét folyamán, egészen augusztus 19-ig követhetjük nyomon a fesztivál fellépéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában