Izgalmas programok

2023.10.04. 12:24

Robbanás és tűz a Kutatók Éjszakáján

A Garay János Gimnázium ebben az évben is csatlakozott a Kutatók Éjszakája programhoz, amelynek keretében ezúttal is izgalmasnál izgalmasabb programok és előadások várták a diákokat pénteken este. Idén igyekeztek egy sokszínű programkínálatot összehozni, ezért idén minden tudományterület képviseltette magát ezen a napon

Gazsó Rita

A laboratóriumban is sok izgalmas dolgot tapasztalhattak meg a diákok a Kutatók Éjszakáján. (Fotó: Makovics K.)

Szekszárd Nagy Eszter laborvezetőtől megtudtuk, hogy míg a tavalyi évben a szervezők inkább a természettudományokat állították a rendezvény középpontjába, idén ezen változtatni szerettek volna. Igyekeztek egy sokszínű programkínálatot összehozni, ezért idén minden tudományterület képviseltette magát ezen a napon. 

Nagy sikere volt a Mikroszkópikus világ című előadásnak, amelyet követően a fiatalok kipróbálhatták a mikroszkópokat is – mondta el a laborvezető. Hasonlóan nagy érdeklődésről számolt be az érdekes kémiai kísérleteket bemutató programelemmel kapcsolatban, ahol a robbantás és az égetés folyamatát tekinthették meg a diákok. Nagy Eszter sajátos felépítésűnek nevezte a szintén sokakat vonzó Szilárd Leó-emléktanév nyitóelőadását, ahol ezúttal az Openheimer film kapcsán értekeztek a magyar fizikus és feltaláló jelentőségéről. 

A diákoknak előadást tartott Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója is a már elkészült és átadás előtt álló szekszárdi Tudásközpontról, de előadtak maguk a diákok is, akik közül volt, aki a szerelem metaforáiról, míg más Sióagárdról, de akadt, aki a belga csoki és sör témájához kötődő garays kalandokról tartott előadást. 

Mint a laborvezető elmondta, idén kicsit megújult a könyvtáruk, mostantól új módszerekkel, de a hagyományokat őrizve próbálják a diákok elé tárni az iskola könyvállományát. Az új könyvtárosuk Petőfi születésének 200. évfordulójára szervezett egy könyvtári foglalkozást Petőfi és kora címmel, amelyen szintén sokan részt vettek. Volt matematikai játszóház, ahol logikai játékokat próbálhattak ki a fiatalok, este az iskola udvarán pedig Magyar bakák a napóleoni háborúkban címmel az 52. Sorgyalogezred Hagyományőrző Egyesülete tartott egy fegyverbemutatóval egybekötött színes élménybeszámolót. 

A programot hagyományosan egy csillagnéző túra zárta a Bati-keresztnél, ahol ilyenkor Ságodi Ibolya tanárnő szokott bemutatót tartani egy távcső segítségével. Nagy Eszter szerint ez most kevésbé volt látványos, ugyanis a hold erős fénye elnyomta a csillagokét, de a túra emiatt annál izgalmasabbra sikerült, hiszen zseblámpát sem kellett használniuk a diákoknak, olyan világos volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában