Emlékmorzsák

2023.10.04. 20:00

Személyes emlékeiken át idézték fel az írópár alakját

Polcz Alaine és Mészöly Miklós alakját idézte fel kedden délután az Illyés Gyula Könyvtárban Elekes Eduárdné, Lovas Csilla és Pócs Margit. A rendezvény az Országos Könyvtári Napok keretében zajlott le.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A három vendég, miként az a program címe is jelezte, emlékmorzsákat adott közre. Ezek az az apró mozzanatok, felvillantott életképek ugyanakkor érzékletes adalékokkal szolgáltak a házaspárról.

Elekes Eduárdné, a könyvtár volt igazgatója családi érdekességet osztott meg a közönséggel. Édesapja, Mártonfai Adorján ugyanis a harmincas években, a szekszárdi Garay János Gimnázium diákjaként, osztálytársa volt Mészöly Miklósnak. A szekszárdi születésű, későbbi Kossuth-díjas író ekkor még a Molnár vezetéknevet viselte. Nem akármilyen osztályról van szó, ennek a csapatnak volt a tagja Malonyai Dezső, a Nemzeti Színház majdani igazgatója, avagy Joó Ferenc, akinek nevét alapítvány őrzi a középiskolában.

Mészöly Miklós szekszárdi látogatásainak egyikén Elekes Eduárdné – Polcz Alaine bátorítására – megszólította az írót és közölte vele: jómaga Mártonfai Adorján lánya. Mészöly Miklós a maga jellegzetes mosolyával, féloldalra hajtott fejjel megkérdezte: Adi lánya? Majd megjegyezte: igen, Adi is szerepel a gyermekkori élményeiből táplálkozó, Fekete gólya című regényében. A két fiatal egyébként az 1939-ben a gimnáziumban tett érettségi után egyazon városban, Pécsen folytatta jogi tanulmányait. S még egy – az egész történetnek egyfajta keretet adó – információ: Létay Menyhért egyaránt osztályfőnök volt Mészöly Miklós, illetve Mártonfai Mária Anna – azaz későbbi, férjezett nevén Elekes Eduárdné – osztályában.

Lovas Csilla abban a kiváltságban részesült, hogy – néhány kollégájával együtt – ott lehetett Polcz Alaine fővárosi lakásában. Ez akkor történt, amikor Szekszárdon elkezdődött a Mészöly Miklós Emlékház berendezése. Barátságosság, közvetlenség, szívélyesség – ezen meghatározó tulajdonságok említésével emlékezett Mészöly Miklós feleségére a Wosinsky Mór Múzeum osztályvezetője, az Irodalom Háza és a Mészöly Miklós Emlékház főmuzeológusa. Polcz Alaine mindenkit hatása alá vont megragadó személyiségével, ez így történt az összes Mészöly Miklós emléknapon. Javaslatára bővült a rendezvény tombolával, nyereményként könyvjutalommal: a sorsolásban, egy kis óvodással együtt, ő maga is nagy örömmel közreműködött.

Pócs Margit elmondta, hogy Polcz Alaine személyével harminc esztendővel ezelőtt Gödöllőn, egy szakmai rendezvényen ismerkedett meg. Az ott és akkor kialakult szakmai kapcsolat az évek folyamán, a számos  találkozás és beszélgetés eredményeként őszinte barátsággá nemesült. A Mentálhigiénés Műhely elnöke hozzátette, hogy Polcz Alaine számára kiváltképp fontosak voltak a rítusok, a szertartások. Erre tekintettel vitte magával a rendezvényre az emlékezés és a hála hófehér szalagját, rajta ezzel a lila színű felirattal: Hála és köszönet Alaine, hogy velünk élsz! A mintegy másfél méter hosszú szalagot – amit bárki elláthatott aláírásával – a könyvtár vezetésének ajándékozta, abban bízva: lesz a vármegye székhelyén olyan helyszín, ahol spiritualitás ezen hófehér szalagja Polcz Alaine emlékét hirdeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában