Ajánló

2023.11.11. 08:29

Hiánypótló gyöngykönyv jelent meg sárközi népi ékszerekről

Átfogó ismereteket nyújtó szakkönyv a sárközi gyöngyékszerekről eddig nem volt. Most meg már van.

Wessely Gábor

A három szerző dedikált: dr. Balázs Kovács Sándor, Decsi-Kiss Mária és Nagy Gyöngyi (Beküldött fotó)

Megjelent a Hagyományok Háza kiadásában a „Kalárisnak mondik…” című kötet. A Sárközi gyöngymunkák alcímet viselő könyvben két gyöngyfűző – Decsi-Kiss Mária és Nagy Gyöngyi –, valamint egy néprajzkutató, Balázs Kovács Sándor adja közre ismereteit, gondolatait.

A hiánypótló mű születésének körülményeiről Decsi-Kiss Mária a következőket mondta:

– Amikor pár évvel ezelőtt megkaptam a Népművészet Mestere címet, lehetőség nyílt arra, hogy a Hagyományok Háza támogatásával egy könyvet jelentethessek meg a mesterségemről. Egyedül kevésnek éreztem magam ennek a megvalósítására, ezért kértem a szintén gyöngyékszer-készítő Nagy Gyöngyi közreműködését, és hogy a történetiséget, a néprajzi hátteret is lássa az olvasó, Balázs Kovács Sándor munkájára is nagy szükség volt.

Fényképeket, mintarajzokat is tartalmaz a kötet szép számmal. Kitér a Külső-Sárközként emlegetett települések viselet- illetve ékszerkultúrájára is, Szeremlétől Váraljáig. A gyöngykönyv bemutatója a Hagyományok Házában volt Budapesten, Nagy Janka Teodóra néprajzkutató és Zánki-Tóth Enikő népi iparművész közreműködésével. Megvásárolni a kiadónál lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában