Könyv

2023.12.24. 07:30

Ezekkel a programokkal lehet olvasóvá nevelni a család szeme fényét

A bonyhádi könyvtár gyermekrészlege idén is azon volt, hogy rengeteg hasznos programmal, rendezvénnyel és kiállítással hívják fel a legkisebbek figyelmét az olvasás fontosságára.

Farkas Eszter

Szülők és gyerekek együtt vettek részt a bonyhádi könyvtár idei programjain (Fotó: Máté Réka)

– Igyekeztünk kiállításokkal, programokkal, versenyekkel, rendhagyó órákkal, foglalkozásokkal becsalogatni a gyerekeket a könyvtárba idén is - mondta el Schnell-Nagy Erika, a Solymár Imre Könyvtár vezetője. A Magyar Kultúra napja alkalmából Olvasókirályt választottunk, melyen tizenhárom diák összesen százhetven könyvet és közel huszonháromezer oldalt olvasott.

Évente kétszer német nyelvű versenyt szerveznek a Bonyhádi Német Önkormányzattal közösen. A német szépkiejtési verseny áprilisban, a német nyelvű ki mit tud pedig novemberben került megszervezésre. A német szépkiejtési versenyt negyedik, ötödik és hatodik osztályos tanulóknak hirdették. Az idei évben annyi diák jelentkezett, hogy három helyszínen folyt a megmérettetés. A német nyelvű ki mit tud versenyre pedig száznyolcvan fő jelentkezett.

– Könyvtárunk minden évben csatlakozik a Közösségek hete országos rendezvényhez. Petőfi Sándor 200 éves évfordulója alkalmából tartottunk foglalkozásokat az általános iskola alsó tagozatos tanulóinak.

Egyéb olvasásnépszerűsítő versenyeink a Mátyás prózamondó, a Repülés a mesék szárnyán mesemondó és Benedek Elek vetélkedő a Népmese napján.
A nyári szünetben igyekeztünk a gyerekeknek izgalmas táborokat szervezni. Volt robotika, olvasó. angol és német nyelvi, tiniknek szóló, iskola előkészítő és nyárzáró tábor. Emellett fogadtuk az Erzsébet és a Kränzlein táborosokat is.

Minden év szeptemberében levelezőversenyeket hirdetünk általános és középiskolás korú diákoknak. A gyerekek nevezés után havonta egy feladatlapot kapnak. A levelezőversenyek öt fordulósak, októberben indultak. Némelyikhez rajzok is készültek, melyek ki lettek állítva és egy hónapig megtekinthetőek voltak. Április végén és május elején a legjobbak mérik össze tudásukat a döntőben, amelyre a diákok személyesen jelentek meg a könyvtárban.

Havi rendszerességgel OlvaSOK klub működik a tiniknek és Mesebőrönd az ovis és elsős korosztálynak. A diavetítőn keresztül kivetített mesét hallgathatnak meg a hozzánk látogató gyerekek, szüleikkel. Ez egy családias program, az együtt töltött idő kerül előtérbe és a könyvtárunk megismerése, az olvasóvá nevelése. A közös mesehallgatás után, mindig közös alkotások készülnek, a meséről, vagy az adott időszakról (karácsony, húsvét). Heti rendszerességgel Csibe Zene Bölcsis foglalkozásokat tartott egy előadó, melyre főként tipegők és szüleik jártak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában