Hangverseny

2023.12.03. 20:00

Gyönyörű hangok töltötték meg a Művészetek Házát

A karzat is megtelt a hét végén Szekszárdon, a Művészetek Házában, mikor a kórusok ünnepeltek. Ünnepi hangverseny volt ugyanis, mert 1991 óta megrendezik Kodály Zoltán születésének évfordulóján a Magyar Kórusok Napját, s most ezt köszöntötték a bajai, szekszárdi és tolnai kórusok ezen az ünnepen.

Szepesi László

Az ünnepi hangverseny végén valamennyi kórus együtt állt a pódiumra, s éneklte Kodály Zoltán Esti dalát (A szerző felvétele)

Csötönyi László, Szekszárd Közgyűlése Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke emlékezett a zenetudós, zeneoktató, népzenekutatóra, zseniális zeneszerzőre. Saját emlékeit is felidézve erősítette meg a zeneértő meseíró, Csukás István vallomását: „Ma sem tudok nagyobb, szebb és hatásosabb pedagógiai eszközt elképzelni, mint a zene. Ott tanultam meg, mi a közösség, mi a közösségi élet. Egy hangnak lenni a kórusban. Énekelni, közösen énekelni elképesztően felszabadító, és különös energiákat megmozgató tevékenység.”

A köszöntőt Papp Zsolt református lelkipásztor igeolvasása, áhítata követte. Istenről, s a karácsonyról beszélt, majd Ady Endre Karácsony című versével is a közelgő ünnep hangulatát idézte meg Főglein Liza Kató. A szavakat zene követte. Orgona-zongora kettős, Bach: f-moll zongoraversenyének egyik tételét játszotta orgonán Lozsányi Tamás orgonaművész, illetve zongorán leánya, Julianna. 

A kórusok hangversenysorát a Garay János Gimnázium Harmónia Énekegyüttese nyitotta meg Naszladi Judit vezényletével. Somogyi dalcsokor hangzott el Vass Martin és Vass Odett citerakíséretével, s mert a dalhoz tánc is illett, azt a Bartina Néptánc Egyesület négy garaysta diákja járta, Bajusz Panna, Bajusz Liza, Bárczy Réka és Wéber Zalán.

A folytatásban a gimnáziumi énekkarával együtt énekelt a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes, majd ők folytatták a koncertet. Farkas Ferenc, Tillai Aurél, Kodály Zoltán és Georg Philipp Telemann szerzeményeit mutatták be, utóbbit a pécsi Eozin Vonósnégyes kíséretével.

A Garay János Gimnázium Harmónia Énekegyüttese és a Bartina Néptánc Egyesület táncosai (A szerző felvétele)

Az ünnepi koncert kitüntetések átadásával folytatódott. Csötönyi László, Szekszárd Közgyűlése Kulturális Bizottságának elnöke a Gárdonyi Zoltán Református Együttes három tagjának, Árki Ineznek, Leipold Zoltánnak és Moizesné Nagy Kingának a Szekszárd városért a művészet erejével elismerő címet adta át. 

A megható jeleneteket ismét énekszó követte, a Tolnai Ad Libitum Kamarakórus Simon Péter vezényletével Bárdos Lajos, Pierluigi da Palestrina, Berkesi Michael Praetorius  In dulci Iubilo, Kodály Zoltán és Farkas Ferenc szerzeményeit, majd Weöres Sándor megzenésített verseit, s végül egy Ír áldást adott elő. 

 A tolnai kórus után az 1861-ben megalakult Bajai Dal- és Zeneegylet jogutódja, a Bajai Liszt Ferenc Énekkar műsora kápráztatta el a közönséget. A Makkai Gézáné vezényelte kórus, zongora, hegedű és piccoló kísérettel Bach, John Leavitt, Lee Dengler, Michael W, Smith-Joanna Calson és Joseph M. Martin zenéjét szólaltatta meg. 

Gyönyörű befejezése volt az ünnepi hangversenynek, mikor valamennyi kórus együtt állt a pódiumra, s Kodály Zoltán Esti dalával zárta a koncertet.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában