Könyvbemutató

2023.12.08. 16:03

Háromszáz esztendő krónikáját tette közzé

„Háromszáz esztendő Dombóvár környékén – A német nemzetiségű lakosság létszám-változásai a XVIII. század elejétől XXI. század elejéig” – ezzel a címmel jelent meg könyve dr. Szenyéri Zoltánnak, amelyet december 7-én mutattak be a helyi könyvtárban.

Vizin Balázs

A kötetet Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is méltatta a könyvbemutatón. (A szerző fotója)

A Dombóvári Illyés Gyula gimnázium igazgatója az eddigi műveihez képest ebben a munkájában sokkal inkább a dombóvári térség németségre fókuszált, felhasználva a környező településekre vonatkozó levéltári anyagokat az 1944 és 1949 közötti időszakra vonatkozóan, amely az említett népcsoport számára tragikus megtorlások különböző formáit tartalmazta. 

– Közel ötéves kutatási periódus van mögöttem, s ez a negyedik megjelent munkám könyv formájában – tudtuk meg dr. Szenyéri Zoltántól.  –Egyszerre több és kevesebb a korábbiaknál – folytatta. Most abban kevesebb, hogy nem megyei, régiós a vizsgálat alá vont térség, hanem kifejezetten Dombóvár környéke volt a célterület. Jóval több és komplexebb szakirodalom, levéltári adatok kutatása a Tolna és a Baranya Vármegyei Levéltárakban. Büszke vagyok arra, hogy ami elérhető volt, azt publikáltam. Nagy nehézséget okozott, hogy az eltérő adatokat, forrásokat hogyan dolgozzam fel, hogyan ábrázoljam. Ehhez az olvasónak nagyon részletes eligazodási lehetősége van, bőséges magyarázattal. A kutatás folytatódik, most nagyon aktuális a 2022. évi népszámlálás adatainak feldolgozása – fogalmazta meg dr. Szenyéri Zoltán, akinek kötetét Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. 

A dombóvári könyvtárban mutatták be dr. Szenyéri Zoltán krónikáját (A szerző fotója)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában