Portré

2024.01.08. 07:00

Azoknak segít, akik másoknak segítenek

Tanár és zenész Tóth István. De nem zenetanár, hanem gépész tárgyak oktatója. Emellett kulturális programokon szokott közreműködni, mint gitáros-énekes. Legközelebb február 14-én lép közönség elé Dunaföldváron, Sas Erzsébet könyvbemutatóján.

Wessely Gábor

Tóth István egy tolnai rendezvény közreműködőjeként a Mag-házban.

Fotó: A szerző felvétele

Sok mindent és sok mindenkit összeköt Tóth István. A fémipart, az oktatást, a művelődési intézményeket, a börtönt, a kórházat, továbbá lakhelyeit, Dunaföldvárt, Szekszárdot és Tolnát, na meg a kultúracsinálókat: Sas Erzsébetet, Kubanek Miklóst, Pócs Margitot és Komáromi Jánost.

Jelenleg szaktanár a vármegyeszékhelyen, az Adyban, ám a fenti szemezgetésből érzékelhető, hogy hosszasan keresgélte a helyét. A „másik helyét” viszont simán megtalálta: könyvbemutatókon, kiállításokon és más kulturális műsorokon közreműködő gitáros-énekes.

Börtönév, balesetveszély és tejipari Mikulás

– Mi történt a börtönben?

– Akkoriban szereztem meg a szociális munkás diplomámat, és a nevelőtiszti munka nem harmonizált a szociális érzékenységemmel. Egy évet töltöttem csak ott. Úgyhogy jónéhány munkahely után, végül visszatértem oda, ahonnan indultam: a fémiparba. A JAKO Kft-nél kezdtem tanulóképzéssel foglalkozni, aztán 2020-ban felvettek az Adyba.

– Hogyan lehet ugyanazzal a kézzel esztergálni és gitárt pengetni?

– A gépi forgácsolás szerencsére ma már nem terheli meg a kezet úgy, mint régen. Inkább gépkezelés, mint erőkifejtés. Inkább a balesetveszélytől kell tartani. De nálam már teljesen áttevődött a hangsúly az elméleti tárgyak oktatására.

– Kitől tanult zenélni?

– Autodidakta módon, még 1981-ben, diákkoromban, a Muszty-Dobay-féle Gitáriskola című könyvből. Nyári táborokban egymástól lestünk el fogásokat, aztán felléptünk, ha volt bátorságunk az iskolai rendezvényeken. Nagyon sokat köszönhetek Kubanek Miklósnak, aki a sulinkban matektanár és kultúraszervező is volt. Egyfajta jóságos szigorral biztatott, hogy tanuljam meg a nehezebb slágereket is. Kimentünk aztán a tejiparhoz és más nagyobb cégekhez, például Mikulás-műsort adni. Úgyhogy ma már a rocktól a karácsonyi zenékig mindenben eléggé otthon vagyok.

Szólófellépések után zenekar alapítási terv

– Nem tudna a fellépéseiből megélni?

– Nem törekszem rá. Szeretem a munkámat, és jut időm a hobbimra. Olyanoknak segítek, akik maguk is segítenek, ingyen, másoknak. Például Pócs Margit mentálhigiénés programjaiban veszek részt rendszeresen, vagy Sas Erzsébetnek, a kórház pszichiátriai osztályán szervezett műsorain, évente kétszer. Megyek vele Dunaföldvárra is, ott lesz könyvbemutatója februárban.

– Együttesben nem gondolkodik?

– Évtizedek óta egyedül lépek fel, de mostanában beszélgetünk néhány baráttal az esetleges zenekar alapításról. A hetvenes-nyolcvanas évek rockzenéje a szívem csücske, Akusztikus verzióban gondolkodunk; talán összejön a közeljövőben. Korban hasonló, ötvenes zenészek állnánk össze, akik nem bizonyítani, nem keresni akarnak, hanem élvezni a közös játékot.

– Egyenesebb út nem vezethetett volna a mai életállapotáig?

– Biztosan vezethetett volna, de meggyőződésem, hogy minden kitérőből, minden visszaesésből tanul az ember. Minden vargabetű hozzájárul a személyiségfejlődéshez, véletlenek nincsenek.

Többszáz fellépés van mögötte

Tóth István Dunaújvárosban született 1966-ban. Családja akkor Dunaföldváron élt, 1971-ben költöztek Szekszárdra. Ma már Tolnán lakik feleségével és fiával. Forgácsoló végzettséget 1984-ben szerzett, 1990-ben érettségizett, később, 2004-ben vehette kézhez szociális munkás diplomáját.

Dolgozni a szekszárdi vízműnél kezdett, aztán a BHG-hez, majd a megyei kórház műszaki osztályára került. Egy markáns váltással pénzügyőr nyomozóként folytatta pályafutását 1996-2003-ig, aztán nevelőtiszt lett a börtönben, majd a szedresi speciális otthonban nevelőtanár 2008-ig. Utána visszakanyarodott a fémiparhoz, a szekszárdi JAKO Kft. szerszámkészítője, karbantartója, tanulóképzéssel foglalkozó szakembereként tevékenykedett.

Jelenleg, 2020-tól, az Ady Endre szakképző iskola szaktanára. Elméleti és gyakorlati tárgyakat is oktat. Emellett zenél, gitáros-énekes, különböző kulturális események, például kiállításmegnyitók közreműködője. Többszáz fellépés van a háta mögött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában