TV-ajánló

2024.01.17. 13:00

Megalkotta az első népautót

Vajon miért van égésnyom a Himnusz eredeti kéziratán? Kempelen Farkas mit talált még fel a sakkautomatán kívül? Fekete István hogyan lett kiváló gazdatisztből író? S vajon cukrász volt-e Dobos C. József?

Teol.hu

Ford T-modell a közlekedési múzeum Északi Járműjavító kiállítóhelyén

Fotó: Mirkó István

Ezekre és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ a Duna TV sorozata, amely híres magyarokat mutat be. Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények, legendás magyarok, akik meghódították a világot. Ez a rész Galamb József életét mutatja be.

Galamb József 1881. február 3-án született Makón. Üzemmérnöki végzettséget szerzett, több üzemben dolgozott Európa-szerte. 1903-ban kivándorolt Amerikába. A Ford Motor Companynél 1905-ben kezdett dolgozni mint műszaki rajzoló. Áttervezte a Ford N-modell hűtőrendszerét, majd a gyár főkonstruktőre lett.

Másokkal együtt ő alkotta meg a híres Ford T-modell alkatrészeinek tervét. Ez egy egyszerűen kezelhető, olcsón előállítható autó volt. Az ő találmánya volt az elsőként a T-modellnél alkalmazott bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejű motor. 1913-ban a Fordnál áttértek a mozgó összeszerelő szalagon történő sorozatgyártásra.

E forradalmi újításnak köszönhetően a T-modell a világ első népautója lett. Húsz évig gyártották, közel 15 és fél millió darab készült belőle.

Álmok álmodói, Galamb József, Duna TV, szerda, 11.55. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában