Hagyomány

2024.01.28. 20:30

Meghatározó a ház történetében ez a tárlat

Méltó zárásaként a Magyar Kultúra Hetének Hagyomány címmel egy nagyszerű festménykiállítás nyílt szombaton délelőtt Szekszárdon, a Művészetek Házában.

Szepesi László

A Hagyomány című festménykiállítás március 23-ig tekinthető meg Szekszárdon, a Művészetek Házában (Fotó: Kiss A.)

Mint az nyitóbeszédében Baky Péter, a kiállítás kurátora említette, a ház negyvenéves történetében meghatározó esemény, hogy a hazai kultúra alappillérének számító Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának akadémikus és köztestületi tagjai mutatják be festményeiket.

A nyitó ünnepségen Lozsányi Tamás orgonaművész játékát követően Berlinger Attila, a Babits kulturális központ igazgatója köszöntötte a művészeket, s a művészet iránt érdeklődőket. Beszélt arról, hogy nem csak a Magyar Kultúra Hetének, hanem a fennállása negyvenedik évét idén ünneplő Művészetek Házának is nagyszerű eseménye ez a jelenkor rangos művészeinek hagyományos, konzervatív technikával készült alkotásait bemutató tárlat. Reményét fejezte ki, hogy ez az első ilyen csoportos kiállítása az MMA művészeinek nyitány, s ők a következő években ismét megmutatják újabb alkotásaikat a ház falai közt.

A hetvenedik évében járó, s a tárlaton is kiállító Baky Péter, Munkácsy díjas festőművész pár mondatban felidézte azokat az éveket, mikor az első igazgatótól, Méry Évától átvette a Művészetek Házának vezetését, s elmondta, a sok nagyszerű hangverseny, előadás, kiállítás sorában méltó helyet foglal el a szakma krémjét képviselő, Munkácsy díjas, érdemes művészek, akadémikusok bemutatkozása. A tárlat összeállításakor szempont volt, hogy klasszikus festészeti technikával készült képeket hozzanak Szekszárdra, bizonyítandó, hogy a hagyományos festészet is képes a legújabb gondolatokat, elképzeléseket híven kifejezni.

A vidám színekkel festett, érzéseket, érzelmeket kifejező, játékos tündérkertet sejtető, a nézőben kedves gondolatokat ébresztő képek mellett a többség viszont inkább napjaink valós, borús, háborús jellegét tükrözi.

A kiállítás során egy képpel gazdagabb lett a Művészetek Háza is. A nyitóünnep végén Nyáry Éva, Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett festőművész A zene művészetében című képét a háznak ajándékozta.

A Hagyomány című festménykiállítás március 23-ig tekinthető meg Szekszárdon, a Művészetek Házában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában