Kiállítás

2024.03.16. 18:30

Három művész tükröződései a Vármegyeházán

Ahogy a mondás tartja, egy tűt sem lehetett volna leejteni a Vármegyeháza kiállítótermében a Tükröződések című tárlat megnyitóján. A nagy érdeklődés a kétségtelen esztétikai élmény mellett bizonyára annak is betudható, hogy a két festőművész, Balogh István Péter és Josef Hasenöhr, valamint Kemp Zsuzsa keramikus nem ismeretlen vármegyénkben és azon belül Szekszárdon.

Szeri Árpád

Tükröződések címmel nyílt tárlat a Vármegyeházán

Fotó: Mártonfai Dénes

Balogh István Péter – néhai Kokas Ignác tanítványa – már 1984-ben, tehát negyven évvel ezelőtt bemutatkozott műveivel szűkebb pátriánkban, jelesül Dombóváron. Később Tengelicen és Tamásiban is találkozhatott alkotásaival a közönség. 

Josef Hasenöhrl ugyan az egykori Nyugat-Németországban született, ám Magyarországon is él, jól beszéli nyelvünket. Hat évvel ezelőtt a megyei könyvtárban Faképek/Holzbilder című kiállítását tekinthették meg a látogatók. Pontosan négy éve pedig Adorjáni Endre, Szekszárdon élő szobrászművésszel együtt Divergens egyidejűség címmel páros kiállítás részese volt a szekszárdi Vármegyeházán. 

Kemp Zsuzsát szekszárdi művészként könyveltük el

Kemp Zsuzsa olyan hosszú ideig élt Szekszárdon, hogy személyét a helyi köztudat idevalósi művészként könyvelte és könyveli el. Jóllehet Ipolydamásdon született és családi kötelék hozta a hetvenes évek közepén vármegyénk székhelyére. Jelenleg Salgótarjánban él és alkot.

A csütörtök délután tartott megnyitón Leposa Balázs, Barta Balázs, Barta Zalán és Máté Zoltán alkalmi kvartettje teremtett zenéjével alkalomhoz illő, kellemes perceket. Ezután Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója köszöntötte a közönséget, valamint a művészeket, akik nevének felsorolásakor elismerő taps hangzott fel. Személyüket, munkásságukat Adorjáni Endre méltatta és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

A kiállítás május 5-ig, keddtől vasárnapig 10-17 óra között tekinthető meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában