AMERIKAIFOCI

2018.03.02. 10:00

Az előző szezon MVP-jét szerezte meg a Bad Bones

Az angol Ryan Newton személyében megvan a Szekszárd Bad Bones amerikaifutball-csapatának harmadik, egyben utolsó légiósa. A 27 éves játékos friss bajnokként érkezik a megyeszékhelyre, várhatóan már a jövő hét elején.

Berg Sándor, fotó: beküldött kép

Ugyan az előzetes tervek szerint két légióssal számolt a március végén rajtoló bajnokságra a Szekszárd Bad Bones, de időközben úgy hozta a sors, hogy a Dunaújváros Gorillazzal közös csapatban sikerült még egy külföldi játékosnak helyet szorítani. S ha így alakult, ezt a ziccert nem is hagyták ki.

Az amerikai importlimit miatt (egy divízió I-es csapat keretében maximum két tengerentúli játékos kaphat helyet, akik nem lehetnek egyszerre a pályán) csak európai játékos kerülhetett szóba (itt nincs felső határ). A skót Sam Ogunlana és az amerikai Airiss Hargrow után az angol Ryan Newton is a „GorBones-t” erősíti majd tavasszal.

„A Bad Bones mindig tisztában volt azzal, hogy mennyit számít egy ligaelit futó. Az első években Halász Richárd, majd az utóbbi szezonokban Novakov Dávid volt az első számú running backje a csapatnak. Mindketten olyan minőséget képviseltek, amit nehéz lesz megismételni. Ogunlana és Hargrow érkezésével ezt a hiányposztot sikerült betöltenünk, ezért úgy éreztük, hogy ha már jött ez a lehetőség, akkor poszttól függetlenül a legjobb elérhető játékost keressük meg a piacon – indokolta lapunknak Herczeg Ádám, a szekszárdi klub külföldijátékos-megfigyelője, miért Newtonra esett a választás. – Hatalmas fogásnak tartom Ryant, európai szinten ritkán látható játékosnak számít. Ösztönös tehetségről van szól, aki futóként és elkapóként is kiválóan érzi magát a pályán. Olyan játékosnak számít, aki köré fel lehet építeni akár egy szekszárdinál erősebb csapatot is. Reális elvárás tőle, hogy a Bad Bones-t bármikor a vállára vegye” – fogalmazta meg előzetes elvárásait a játékosról Herczeg Ádám.

A 27 éves játékos 2013 óta az angol divízió I-ben (másodosztály) szereplő Manchester Titans együttesének volt a tagja, amellyel tavaly megnyerte a 24 csapatos bajnokságot, kivívva a jogot a Premier League-induláshoz. „Rendszeresen 40-60 pontot szereztek meccsenként, ami arról árulkodik, hogy elég jó képességű játékosok alkották a csapatot. Közülük is kiemelkedett Ryan, akit a liga edzői a szezon legértékesebb játékosának szavaztak meg!” – tette hozzá.

Ryan érkezésével előfordulhat egy olyan felállás is a Bad Bones támadósorában, hogy egyszerre lesz a pályán az angol másodosztály bajnokcsapatának futója, a szerb másodosztály aranyérmesének futója és egy amerikai fullback (erőfutó, a futókhoz képest blokkolásban hasznosabb játékos). Mindez egy magyar másodosztályú meccsen!

Herczeg Ádám hozzátette, a védelemben még meg kell keresni az angol helyét, de valószínűleg ugyanazt a feladatot fogja ellátni, mint amit a tavalyi szezonban az amerikai Richard Chungong.

Ezzel a Bad Bones átigazolási szezonja lezárult. A március 31-én rajtoló bajnokság előtt most vasárnap közös edzése lesz a Budapest Eaglesszel „a GorBonesnak”, két héttel később pedig mini edzőtáborban vesznek részt a szekszárdiak Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!