44. Gemenc Nagydíj

2018.05.11. 19:09

Tengerentúli kerekesek színesítik majd a mezőnyt

A viadal történetében először pro-kontinentális csapat fiókcsapataként Amerikából is érkezik egy formáció a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj nemzetközi kerékpáros körversenyre.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A május 24. és 26. között lebonyolítandó megmérettetésre 120 bringás nevezett, 15 külföldi és 5 magyar együttes vesz részt az UCI 2.2-es kategóriájú erőpróbáján. Szekszárdi alakulat ezúttal nem indul, az egyetlen „hazai” kerekes a Kőbánya Cycling Team színeiben versenyző Istlstekker Zsolt lesz.

Az esemény tegnapi felvezető sajtótájékoztratóján Ács Rezső polgármester elmondta, tavaly jó döntést hozott a város, amikor átvette a szervezést. Városmarketing szempontjából is hírverést jelent a megyeszékhelynek, hiszen a Sport TV és egy cseh televíziós társaság jóvoltából sok helyre eljutnak majd a képek. Emellett az interneten élőben az origo.hu oldalon lehet követni az eseményeket. A fiatalok szemléletformálásából is szeretnék kivenni a részüket a szervezők, éppen ezért a korábban megszokott szakmai síkból a jamboree-jelleg felé szeretnék pozícionálni az eseményt.

A főszponzor Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója, Kocsmár István hozzátette: nagy megtiszteltetés a nagy hagyományokkal bíró, veretes múltra visszatekintő, a megye legrégebbi sporteseményének szponzora lenni. A cég megalakulása óta, azaz 27 éve támogatják nagydíjat, s bíznak benne, hogy az idei még színvonalasabb lesz mint a tavalyi.

A szervező Szekszárdi Sportközpont Nkft. ügyvezetője, Csillag Balázs hangsúlyozta, a sportágon belül szeretnének minél több szakágat bemutatni. Ezért rendeztek cyclocross és triálversenyt a közelmúltban. Persze a legnépszerűbb az országúti kerékpározás – több kiegészítő rendezvénnyel csalogatják majd a fiatalokat. Vetélkedőt, bemutatókat szerveznek, lesz elekromosbicikli-teszt is. A Béla király téren LED-falat állítanak fel; a Szentháromság szobornál lelátó épül; a gemencgp.hu oldalon pedig folyamatosan frissülnek az információk. Az Arató Vilmos-emlékdíjat a legjobban teljesítő magyar versenyző veheti át.

Szilasi László versenyigazgató közölte, a verseny iránti érdeklődés a duplájára nőtt, könnyedén 200 nevezést is befogadtak volna. A mezőny több mint felét kontinentális csapatok alkotják, melyek külsőségekben, technikában is többet mutatnak majd a nézőknek. Az öt magyar együttes közül kettő kontinentális, a hírek szerint jobban felkészülnek az erőpróbára mint tavaly. 2017-ben 52 UCI-pontot gyűjtöttek a mieink, idén is jó lenne megismételni ezt a teljesítményt. Először a viadal történetében a tengerentúlról is érkeznek versenyzők: a Team Novo Nordisk kuriózuma, hogy csak cukorbeteg kerékpárosokat alkalmaznak és 7 millió követőjük van a Facebookon. A nagy nevek közül az Elkov-Author Cycling Team bringása, Jan Bárta tavaly még Peter Sagan csapattársa volt a Bora-Hansgrohe csapatában a World Tour-sorozatban, a világ legnagyobb versenyein szerepelt. Itt lesz a címvédő olasz Filippo Tagliani (Delio Gallina Colosio Eurofeed), aki jó formában érkezik Szekszárdra, a közelmúltban több viadalt is nyert. A magyarok közül az aktuális országúti bajnok, a tavalyi pályakerékpáros Eb scratch futamának ezüstérmese, Lovassy Krisztián; a tavaly jól szereplő Kusztor Péter (My Bike Stevens); a sokak által hazánk egyik legjobb országúti kerékpárosának tartott Pelikán János (My Bike Stevens) szólhat bele a nagyok csatájába.

Hosszabb és nehezebb szakaszok várnak a bringásokra

A 3,5 millió forint összdíjazású verseny május 25-én, csütörtökön a prológgal kezdődik: a Garay térről 1 perces időközönként indul a 120 versenyző, a mindössze 2 kilométer hosszú egyenkénti hegyi időfutam során a kilátóhoz kell feltekerni. A pénteki, szombati országúti szakasz hosszabb és nehezebb lesz mint a tavalyi. Mindkét napon körpályát jelöltek ki, hogy a nézők minél többször láthassák a mezőnyt. Pénteken a Bonyhádvarasd-Tevel-Kéty útvonalon 162 kilométer lesz a táv. Szombaton az Őcsény-Decs-Várdomb sárközi kört négyszer teljesíti a mezőny (131 km). Az esti háztömbkörüli gálaversenyen kötelező részvétel, eredménye azonban nem számít bele az összetettbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!