AMERIKAIFOCI

2018.06.26. 12:17

Kiütéssel szerezte meg a pályaelőnyt a Bad Bones

Ezer fokon égő védelemmel és egy remek napot kifogó Ryan Newtonnal a támadósorban, kiegészülve egy kiváló speciális csapatrésszel a Divízió I-es bajnokság utolsó alapszakasz-fordulójában 45–23-ra győzte le a Gladiators együttesét a Szekszárd Bad Bones, ezzel kiharcolva a hazai pályát az elődöntőre.

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

Debreceni pontokkal kezdődött és ért véget a Bad Bones és a Gladiators egymás elleni ötödik fellépése, közte viszont nem túlzás, hogy hengerelt a szekszárdi gárda!

A Bachrathy Kornél vezette csapat már a mérkőzés előtt tudta, hogy legalább tíz ponttal (ez egy touchdownt, egy extra pontot és egy mezőnygólt jelent) kell legyőznie a közös múltat tekintve az egyik legősibb ellenfelét ahhoz, hogy az elődöntőben a hazai pálya adta előnyt élvezhesse.

Ebben a szellemben lépett pályára a Bad Bones valamennyi csapatrésze. Méltatlanul kevés szó esik – a tengerentúli profiliga (NFL) mérkőzéseinek közvetítése során is – a speciális egységről, amely a rúgásokért és a visszahordásokért felel. Ezúttal viszont meg kell említeni ezt az egységet is, amely több onside kickkel (kirúgásnál a labdának legalább 10 yardot kell előrehaladnia, utána a rúgócsapat is birtokba veheti azt) is próbálkozott, legtöbbször sikerrel, ezzel újabb lehetőséget adva a támadóknak a pontszerzésre.

 

A támadóknál elsősorban Ryan Newton termelte a fontos yardokat, nem mellékesen három touchdownt is felpakolt a statisztikai lapjára. Köztük a másodiknál mutatta meg igazán, miért esett rá a szekszárdiak választása, s miért tagja a brit válogatottnak. Egyetlen játék során 85 yardon keresztül cipelte a játékszert, négy védőt lerázva magáról. Éppen ezzel a TD-vel lett meg a hőn áhított tíz pont feletti különbség (21–7).

Azonban kis túlzással mit sem ért volna a speciális egység és a támadósor munkája, ha a védelem semmit sem tud kezdeni a bombaerős debreceni offense-zel. A forduló előtt a Gladiators átlagban 30 pontot szerzett, most viszont a válogatott futó Roják Richárdhoz senki sem tudott felnőni. Az elkapók és a futók mozdulataira Hegedűs Bálint, Vidák Szabolcs és Bakos Bence figyelt árgus szemekkel, s nem is hagyták őket kibontakozni, míg Pupp Bence interceptionnel vétette észre magát.

„Nagyon kemény mérkőzésre számítottunk, ez is valósult meg. Ugyan sérülések tizedelték a Gladiators csapatát, a válogatott futó, Roják Richárd ott volt a csapatban, s meg is nehezítette kezdetben a dolgunkat – mondta Szabó Ferenc, a szekszárdi klub elnöke. – Bachrathy Kornél edző sokat elemezte az ellenfél játékát, aminek meglett az eredménye. Szerencsére gyorsan tudtunk válaszolni a vezetésükre, ami megkönnyítette a továbbiakban a dolgunkat.”

A 27 pontos sikerével a Szekszárd pozitív irányba billentette a mérleget a Gladiators-szal szemben (3 győzelem, 2 vereség), de ami ennél is fontosabb, hogy a Bad Bones a második helyen fejezte be az alapszakaszt, így az elődöntőben hazai pályán fogadja majd a Budapest Cowbells második csapatát.

A két csapat május végén mérkőzött meg egymással a fővárosban, akkor 38–29-es hazai siker született. A „visszavágóra” július 8-án kerül sor Szekszárdon. A másik elődöntőben a Gladiators az alapszakaszt százszázalékos mérleggel megnyerő Szombathely Crushers-hez látogat.

Divízió I., 6. forduló.

Szekszárd Bad Bones–Gladiators 49–23 (0–7, 14–0, 14–0, 21–16).

A szekszárdi pontszerzők: Ryan Newton 3 futott TD, Farkas Máté 1 futott és 2 elkapott TD, Szanyi Mátyás 1 elkapott TD, Beretka József 7 extra pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!