kosárlabda

2018.07.01. 20:24

Francia vagy olasz ellenfél jön

Rónai Gábor, fotó: Mártonfai Dénes

A francia SBVA-LM vagy az olasz Umana Reyer Venezia lesz az Atomerőmű KSC Szekszárd ellenfele az Euroliga-selejtezőjében. A sorsolást július 5-én, csütörtökön tartják Münchenben, az első meccset biztosan Szekszárdon játsszák majd.

Djokics Zseljko együttese az előző szezonban is selejtezőt játszott a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájáért, de akkor a francia Basket Lattes Montpellier összesítésben jobbnak bizonyult.

Hiába nyerte meg 80-79-re az első mérkőzést a megyeszékhelyen a KSC, a visszavágón a rutinos európai kupaszereplő franciák 86-71-re győztek, így ők játszhattak az EL-ben, Studer Ágneséknek pedig maradt az Európa-kupa.

A Montpellier sok vizet így sem zavart az Euroligában, hiszen csoportjában egy győzelemmel és 13 vereséggel az utolsó helyen végzett. A szekszárdiaknak ellenben jól sikerült az Európa-kupa-kaland. A csoportjukból második helyen továbbjutottak (4 győzelem, 2 vereség), aztán kettős győzelemmel kiejtették a Győrt, majd a lengyel Sleza Wroclawon is túljutottak, végül a bombaerős török Hatay állította meg őket.

Az Euroligában idén is két nyolcas csoportban zajlanak majd a küzdelmek, az biztos, hogy a tavalyi finalista Sopron Basket ott lesz a mezőnyben. Biztos helye van a címvédő orosz Jekatyerinburgnak és a bronzérmes Dinamo Kurszknak, a tavaly a negyeddöntőben a Sopron ellen búcsúzó török Fenerbahcénak és Hatay-nak, a francia Bourges-nak és Carolo Basketnek, az olasz Famila Schiónak (keretében a Szekszárdot is megjárt Eva Liseccel), a cseh USK Prahának (a tavaly még a KSC-nél pattogtató Teja Oblak csapata), valamint a lengyel Polkowicének, a spanyol Avenidának és a belga Castors Braine együttesének is.

A szekszárdiak mellett a lett Riga várja, hogy francia Villeneuve-d’Ascq vagy a tavalyi döntős Venezia jut-e nekik ellenfélül. A másik ágon pedig az orosz Orenburg, a lengyel Wisla Krakow, a görög Olimpiakosz és a török Cukorova csatázik a két helyért.

A selejtező párharcok győztesei az Euroligában, a vesztesek a konferenciájuknak megfelelő Európa-kupában folytatják. Utóbbiba 44 klub adta be a nevezését, köztük hazánkból a Győr, a Cegléd és a Diósgyőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!