kajak-kenu

2018.07.18. 08:33

Somorácz ott lesz a vb-n!

A második kajak-kenu világbajnoki válogatót rendezték a hétvégén Szolnokon, ahol a paksi Somorácz Tamás 500 méteren biztosította helyét a portugáliai megmérettetésre.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött kép

Sok még a kérdőjel a magyar válogatott világbajnoki keretében, egy azonban biztos: az Atomerőmű SE kajakosa, Somorácz Tamás és a győri Mozgi Milán friss 500 méteres Európa-bajnokként ott lesznek a portugáliai Montemor-o-Velhóban K2-ben, miután a szegedi válogató után a hétvégi szolnokit is megnyerték.

A kajak páros 1000 méteren is diadalmaskodni tudott, ám mivel az első válogatót a honvédos Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, így e két páros között nagy eséllyel szétlövés fog dönteni az induló egységről.

„Nagyon jó hétvégét zártunk, rengeteg munkát tettünk bele, és most úgy néz ki, hogy beérni látszik a gyümölcse. Örülünk, de tudjuk, hogy óriási feladat áll még előttünk és szeretnénk bizonyítani. Még öt hét van a világbajnokságig, a maximumot szeretnénk kihozni magunkból” – mondta Somorácz Tamás.

A szintén paksi Pupp Noémi Szolnokon csak az egyesre koncentrált és verekedte be magát a világbajnoki szintű, „királynők” számának nevezett 500 döntőjébe, ahol végül nyolcadikként finiselt. A 20 éves kajakos egy kilométeren is rajthoz állt a Tisza partján, ahol harmadik lett.

„Nem igazán éreztem a versenyhangulatot pár nappal a futamok előtt, de sikerült felpörgetnem magam. Az 500 döntő nem volt az év legjobb pályája, mégis úgy érzem, sikerült kihoznom magamból a maximumot. A harmadik helynek nagyon örülök, mert idén nem nagyon gyakoroltuk ezt a távot. Nagyon sokat tudtam ebben az évben versenyezni, sokat felnőtt mezőnyben is. Annak örülök leginkább, hogy érzem a fejlődést” – foglalta össze hétvégéjét Pupp Noémi, aki két hete a junior Eb-ről 500 egyesben bronzzal tért haza, korábban pedig első felnőtt kontinenstornáján – Csipes Tamarával – szintén harmadik lett.

Az ASE kenusának, Koleszár Zoltánnak nem indult a jól az év. Az első válogató során párosban utolsó lett futamában 1000 méteren, egyesben pedig csak a B-döntőben tudott bizonyítani. Szolnokon viszont 5000 méteren elsőként ért célba, megszerezve a lehetőséget a világbajnoki részvételre.

„Az idei év első felében nem ment annyira a kenu, de az első válogató után sokkal keményebben beleálltam a munkába és fejben is elkezdtem összeszedni magam. Döntőzni ugyan nem tudtam egyesben, viszont a B-döntőkben már elég biztató időeredményeket értem el. Van hova gyorsulni, és már látom a helyes irányt. A hétvége megkoronázásaként sikerült megnyernem az 5000 métert, valószínűleg Kiss Tamással kell majd szétlőnöm a felnőtt vb-n való indulásért. Ráadásul a hétvége eredményei alapján nagy valószínűséggel bekerültem az egyetemi világbajnoki csapatba is” – jegyezte meg a paksiak 21 éves kenusa.

Többek között ebben a számban is később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amit várhatóan jövő héten hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem.

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között rendezik.

Borítóképünkön: A szolnoki válogatóverseny dobogója (balról) a két újpestivel, Tóth Dáviddal és Kulifai Tamással, a győztes győri Mozgi Milánnal és a paksi Somorácz Tamással, valamint a szintén győri színekben lapátoló Kammerer Zoltánnal és Erdőssy Csabával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!