Kajak-kenu

2018.08.14. 20:00

Borosék edzésként is behúzták a győzelmet a kajak párosoknál

Boros Adrián Solti Lászlóval első helyen végzett a férfi kajak kettesek versenyében, a tolnai válogatón. Kiszli Vanda Mihalik Sárával nagy csatában második lett, mint ahogy második lett Koleszár Zoltán is Balla Gellért Levente oldalán.

Rónai Gábor

Már a vízitelep bejáratánál lehetett hallani Boros Adrián harsány nevetését. Fél órával a rajt előtt Solti Lászlóval a pároskajak üléseit igazították. Érthető volt a jókedvük, Európa-bajnoki aranyérmesként ők már hetekkel ezelőtt jogot szereztek a portugáliai világbajnokságon való részvételre, tegnap csak azért ültek hajóba, hogy versenyben maradjanak, és ahogy Adrián pár napja mondta: megmutassák magukat a helyi közönségnek, a barátaiknak.

Csay Renátán azért lehetett érezni némi feszültséget, amikor viszonozta üdvözlésünket. A Graboplast Győr tizennyolcszoros világbajnokának nem úgy sikerült a hétfői egyes versenyszám, ahogy azt megálmodta. Csak a negyedik helyen végzett, s bár két U23-as korú kajakos is megelőzte, csak akkor mehet Portugáliába, ha mindketten a korosztályos számot választják.

Csaynak a páros jelentette a biztos indulást, ám elnézve a paksi Kiszli Vanda hétfői formáját, semmi garancia nem volt rá, hogy a negyvenes évei elején járó győri családanya meg tudja váltani a repülőjegyet Prado Vila Verdébe.

Aztán csak sikerült neki, de nem mindennapi csatát kellett megvívniuk érte. Kiszli Vandát és Mihalik Sárát az utolsó futószakasznál tudták megelőzni, sokak szerint azért, mert egy kicsit kibillentették, és a nádashoz szorították riválisukat, de igazából ennek nincs jelentősége, hiszen az első két egység ott lehet Portugáliában. Kiszli talán azért lehetett egy kicsit csalódott, mert az egyes sikere után párosban is szeretett volna a dobogó tetejére állni, ám amiért jött, nevezetesen a vb-kvalifikációért, azt megszerezte.

Boros Adrián és Solti László is győzelemmel hálálta meg szurkolói buzdítását, s bár sokáig úgy nézett ki, hogy csak eveznek egy tétnélkülit, a végén megmutatták, hogy Európa legjobb párosa Magyarország legjobb párosa is. Hogy az lesz-e a világon is, csak három hét múlva derül ki, ám az a harmónia, ahogy lapátoltak, s ahogy a futószakaszt letudták, nagyon sokat ígér.

Kenuban is lesz Tolna megyei induló a vb-n, a paksi Koleszár Zoltán második helyen végzett a győri Balla Gellért Levente párjaként. Az ifjúsági korú kenusoknál pedig Hodován Dávid és a dunaújvárosiból paksivá lett Kollár Kristóf is második lett, így két kenus egység is képviseli majd az Atomerőmű SE színeit Prado Vila Verdében.

A vb keretet a cikk készültekor még nem hirdette ki Weisz Róbert, a maratoni szakág kapitánya, de az szinte borítékolható, hogy a Tolna megyeiek közül a tolnai Boros Adrián egyesben és párosban is indulhat, mint ahogy a paksi Kiszli Vanda is ott lehet mindkét számban. A felnőtt kenusoknál Koleszár Zoltán párosban, az ifjúságiaknál Hodován Dávid egyesben és párosban is indulhat.

Nagy meglepetésre szekszárdi versenyző ezúttal nem szerzett kvótát. Jámborné Inger Nikoletta, a klub edzője nagyon csalódott is volt emiatt, amit meg lehet érteni, hiszen bő egy hónapja, a horvátországi Eb-n még mindegyik medáliából begyűjtöttek egyet a megyeszékhely fiatal kajakosai. Az ifi párosoknál Mercz Marcell és Horváth Ádám aranyérmes, Nagy Viktória Fruzsina és Bartos Zsófia bronzérmes lett, egyesben pedig Nagy ezüstöt hozott haza Metkovicból.

Most nem sikerült odaérni az első két hely valamelyikére. Nagy és Bartos párosban harmadik lett, Bartos egyéniben szintén harmadik, Nagy pedig a hatodik helyen ért célba. A fiúknál egyéniben mindegyik szekszárdi feladta, párosban Mercz és Horváth hetedikként zárt.

„Nem kell ezt túlgondolni, jobbak voltak a riválisok, ennyi történt. Még ennél is többet kell dolgozni ahhoz, hogy újra kijussunk a következő világversenyre” – vonta le a következtetéseket Jámborné Inger Nikoletta.

A délelőtt még zsongó-bongó Duna-part estére teljesen elcsendesedett. Már csak a futószakasz szalagjai jelezték, hogy egy évtizednyi „böjt” után Tolnán válogattak a legjobb hazai maratonisták.

Eredmények

Felnőttek

Férfi K-2, 30 km: 1. Boros Adrián, Solti László (Tolnai KKSE, Vasas) 2:09,49 óra, 2. Mészáros Márton, Aranyosi Gábor (Építők, Merkapt-Mekler ITSE) 2:10,03, 3. Máthé Krisztián, Petró Erik (UTE, FTC-Rekontir) 2:12,51.

Női K-2, 26 km: 1. Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győr) 2:05,12 óra, 2. Kiszli Vanda, Mihalik Sára (Atomerőmű SE, Multi) 2:05,16, 3. Bara Alexandra, Katona Lili (KSI) 3:00,00.

Férfi C-2, 26 km: 1. Dóczé Ádám, Laczó Dániel (Csepel, Békés) 2:08,37 óra, 2. Balla Gellért Levente, Koleszár Zoltán (Graboplast Győr, Atomerőmű SE) 2:10,48, 3. Simon Sebestyén, Fejes Dániel (Merkapt-Mekler ITSE) 2:11,56.

Ifjúságiak

Férfi K-2, 22 km: 1. Vékássy Bendegúz, Redl Vilmos András (KSI SE) 1:40,50 óra, 2. Fejér Ádám, Petró Vince (KSI SE, Váci SE) 1:40,51, 3. Szabó Szántói Tamás, Szabó Dominik (Vasas) 1:41,20, ...7. Mercz Marcell, Horváth Ádám (Szekszárdi KKSE) 1:48,30, 8. Bali Máté, Ezer Dávid János (Tolnai KKSE) 1:50,28.

Női K-1, 18 km: 1. Csikós Zsóka (Szolnok KKK) 1:36,27 óra, 2. Fekete Dorina (FTC-Rekontir) 1:39,18, 3. Bartos Zsófia (Szekszárdi KKSE) 1:39,20, ...6. Nagy Viktória Fruzsina (Szekszárdi KKSE) 1:44,02.

Férfi C-2, 18 km: 1. Zupkó Péter Balázs, Fajta Áron Jordán (Csepeli KKE, Váci SE), 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf (Atomerőmű SE) 1:48,42, 3. Zsidai Máté, Tarsoly Kende Bence (KSI SE) 2:00,00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!