Zilai János

2018.09.27. 14:21

A nagy dobásra vár az amerikaifocista

Egy volt súlyemelő, Gyurkovics János segítheti álmai megvalósításában a szekszárdi Zilai Jánost, aki még nem mondott le róla, hogy az Egyesült Államokban fusson be focistakarriert.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött fotó

Nem egyszer írtunk már a szekszárdi Zilai Jánosról, aki pár éve nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy az amerikai foci őshazájában, az Egyesült Államokban űzze a Magyarországon is egyre népszerűbb sportágat. A 20 éves linebacker (a védelem második sorában, alapból közvetlenül a védőfal mögött álló játékos) céltudatosan készül a tengerentúli kalandjára, s bár szíve szerint már most nekivágna, nem sietteti a dolgot.

„A kint tartózkodás rengeteg pénzbe kerül, de szerencsére vannak olyan ismerőseim, akik anyagilag támogatnak. Az ehhez szükséges költség egy része összejött, de az edzőmmel abban maradtunk, hogy nem kapkodjuk el a kiutazást, inkább a felkészülésre fordítjuk ezt az összeget” – mondta Zilai János. És, ha valakinek a szavára lehet adni, ő Gyurkovics Ferenc, hétszeres magyar bajnok súlyemelő, junior Európa-bajnoki bronzérmes.

„A véletlennek köszönhető, hogy egymás útjába sodort minket az élet. Én a Pécsi Tudományegyetem edző szakán tanulok, ő pedig ott tanít. Az első órán spontán megkérdezte tőlem, hogy nem gondolkodtam-e el azon, hogy hogyan viszonyulok az amerikai focihoz, és nem gondolkodtam-e el azon, hogy ezt az Államokban csináljam...” – idézte fel a kezdeteket Zilai, aki 13 évesen kezdte el a sportágat űzni még a Szekszárd Bad Bonesnál.

Az amerikai futballhoz elengedhetetlen a robbanékonyság, a gyorsaság és az erő, így az egykori olimpikon ideális edzőnek tűnik a szekszárdi sportoló számára. Nemcsak Gyurkovics Ferenc személye, hanem a kapcsolatai is segítségére válhatnak. „Ismer Amerikában olyan trénert, aki edzett olyan sportolókat, akik később a profi ligában is megfordultak. Abban bízunk, hogy a tőle kapott instrukciók, illetve kapcsolatai révén sikerül nekem is eljutnom odáig.”

Mert, hogy most már az egyetemi foci helyett az NFL a prioritás.

„A főiskoláról, egyetemről kikerülve 22 évesen szokták draftolni (a játékosbörzén való választás – a szerk.) a játékosokat a ligába, úgyhogy a húsz évemmel nem vagyok lemaradva. Ugyan még van két évem, de tudjuk, hogy ezért még sokat kell dolgoznom és még többet szenvedek, de azért edzettem végig a nyarat, azért edzek folyamatosan, hogy eljuthassak oda. Sok európai nem játszik az NFL-ben, de úgy hiszem, hogy alázattal és munkabírással el lehet tüntetni a különbséget a kinti és az itthoni felkészülés között. Jövő nyáron meglátjuk, hogyan állunk, utána tudunk tovább tervezni. Ha közben becsúszna egy ajánlat valamelyik komoly európai országból, például Németországból, Svédországból, Belgiumból, akkor azt mindenképpen fontolóra vennénk. Azonban az első számú úti cél továbbra is az Egyesült Államok.”

Addig viszont az edzések mellett a Fehérvár Enthroners és a magyar válogatott sikereiért tesz meg mindent Zilai. A klubcsapatával tavaly újoncként megnyerte az osztrák divízió IV-et, a magabiztos bajnoki címmel akár két osztályt is léphetnek a fehérváriak. A nemzeti csapattal pedig múlt héten 61–0-ra legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, október 14-én pedig Csehországot fogadják a Három Nemzet Tornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!