új kihívások

2018.09.04. 11:02

Visszavezetné a sikerek útjára az ASE-t Szrecsko Szekulovics

Szigorú és következetes edző, aki bárkivel örömmel leül beszélgetni egy kávé mellé. Azért jött az Atomerőmű SE-hez, mert új kihívásokat keresett, s mert tetszett neki az, amit a klubvezetés felvázolt elé. Szrecsko Szekulovics szeretné visszavezetni a paksiakat a sikerek útjára.

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Az ASE az előző két szezonban a nyolcadik és a tizenegyedik helyen végzett, miközben ön a Falco KC-vel két bajnoki ezüstöt nyert ezidő alatt. Nekem kicsit fura, hogy váltott!

– Jól éreztem magam Szombathelyen, jó eredményeket értünk el, de egy idő után elfárad az ember, új kihívásokra vágyik – felelte Szrecsko Szekulovics, az Atomerőmű SE vezetőedzője. – A paksi vezetők a szezon végén megkerestek, s szimpatikus terveket tettek elém, amik elnyerték a tetszésemet. A Falcónál szerették volna, ha maradok, de addigra már döntöttem. Szép kihívás lesz ezt a nagymúltú, négyszeres bajnok és négyszeres kupagyőztes klubot visszavezetni a sikerek útjára.

Őszintén mondja meg nekem: jó szájízzel jött el Szombathelyről? Mert az interneten azt olvastam, hogy a szezon végén már nem volt a legjobb a viszonya a szurkolókkal!

– Az internetes oldalakon mindenféléket irogatnak, de én már nem szeretnék ezzel foglalkozni. Ahogy mondtam: az új kihívás miatt jöttem Paksra. Jól éreztem magam Szombathelyen, szerettem a Falco KC-nél dolgozni, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy három cikluson keresztül voltam a csapat vezetőedzője. Ezidő alatt nyertünk egy bajnoki aranyat, két bajnoki ezüstöt és háromszor játszottunk döntőt a Magyar Kupában. Az előző két szezon ezüstérmeit pedig úgy értük el, hogy amikor visszatértem, nem volt a nyolcban a csapat... Ha valami miatt, akkor az elveszített kupadöntők miatt van hiányérzetem: a három finálé közül egyet legalább jó lett volna megnyerni.

Az ASE legutóbb 2009-ben volt bajnok, akkor is egy szerb tréner, Dzunics Braniszlav irányításával. Most érkezett ön, s a drukkerek már dörzsölik is a tenyerüket. Mit ígér nekik?

– Harcos, jól játszó csapatot, amelynek védekezésben és támadásban is megvan a maga karaktere. A Falco KC-vel két éven keresztül nem veszítettünk bajnokit az Arena Savariában, szeretném, ha a Gesztenyés úti sportcsarnok is ilyen oroszlánbarlanggá válna. Ha el akarjuk érni a magunk elé kitűzött célokat, akkor saját közönségünk előtt minden meccsünket meg kell nyernünk!

Ön személy szerint mivel lenne elégedett? Bajnoki cím, érem, négybe kerülés, nyolcba jutás? Vagy egy hónappal a rajt előtt még korai a kérdés?

– Ha a szezon végén még én lennék az Atomerőmű SE edzője, akkor már elégedett lennék – mondta nevetve. – A viccet félretéve: előbb jussunk be a legjobb nyolc közé, aztán a legjobb négybe. Ott pedig már bármi előfordulhat...

Az ASE jelenlegi kerete elég erős ezekhez a célokhoz?

– Azt gondolom, hogy jó csapatunk lesz, amelyik tele van jó emberekkel, igazi egyéniségekkel. Magyar magunk nagyon erős, Eilingsfeld János, Medve Máté, Ruják András és a Székesfehérvárról visszatérő Kovács Ákos mellett a Kecskemétről igazolt tehetséges Horváth Kristóffal is számolhatok. A négy légiósunk közül ketten, Bojan Trajkovszki és Nikola Jevtovics komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, de úgy gondolom, hogy a két amerikai, Shannon Evans és az Olaszországból frissen igazolt Nick Faust is erőssége lesz csapatunknak. Az már most látszik, hogy sokkal rutinosabbak leszünk, mint amilyen a legutóbbi Atomerőmű SE volt. Sokat fogunk dolgozni azért, hogy a lehető legjobban szerepeljünk a bajnokságban.

Azt hallani önről, hogy igazi ostoros, keménykezű edző, aki az utolsó suszt is kiveri a játékosaiból. Bevallom, kicsit tartottam is emiatt a személyes találkozástól...

– Ilyennek nézek ki? Edzőként valóban szigorú, következetes vagyok, nem szeretem a filozófikus gondolatokat. Mindenkitől megkövetelem a kemény munkát, mert abban hiszek, hogy csak így lehet eredményt elérni. Mindenkinek tudnia kell a saját dolgát, nekem is, a játékosoknak és a vezetőknek is. Ha így lesz, akkor nem lesz semmi problémánk a közös munka során. De csak a pályán vagyok ilyen, ha kilépek a sportcsarnokból, mint ön is tapasztalja, bárkivel szívesen leülök beszélgetni, vagy akár egyet kávézni.

Apropó kávé! Kollégáktól tudom, hogy Szombathelyen megvolt a törzshelye, ahol szívesen töltötte el kevés szabadidejét. Pakson is megtalálta már ezt a helyet?

– Még nagyon kevés ideje vagyok itt, ráadásul most szinte minden percemet leköti a kosárlabda, edzést vezényelek reggel, és edzést vezényelek este. De már keresem a szimpatikus helyeket.

Azt is az újságíró kollégáktól hallottam, hogy nagy rajongója a jófajta szivaroknak...

– Jeles alkalmakkor előkerül néhány szál, nem tagadom. Ha van mit ünnepelni, akkor az ember megenged magának egyet-egyet. Hoztam magammal Paksra is, bízom benne, hogy lesz rá alkalom, hogy elővegyek néhányat.

Egyedül költözött Paksra, vagy a családja is itt van?

– Egyedül érkeztem, a családom Szerbiában, Nisben él. A feleségemnek jó állása van, amelyet azért sem szeretnénk felrúgni, mert ha netán munkanélküli edzővé válok, akkor legyen, aki eltartson...

Az Atomerőmű SE ma este (18 óra) éppen Szombathelyen, a Falco KC ellen játssza első felkészülési mérkőzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!