autósport

2018.12.18. 12:16

Ifjabb Ficza Ferenc jövőre túraautót szeretne vezetni

Szeretne visszatérni a túraautós sorozatba ifjabb Ficza Ferenc, aki idén egy Mazda MX5-ös volánja mögött a ralikrosszba is belekóstolt.

Rónai Gábor

Fotó: Beküldött fotó

Egy verseny a Hungaroringen. Ennyi jutott ifjabb Ficza Ferencnek idén a túraautózásból. A Budapesten élő szekszárdi fiatal áprilisban a Hungaroringen állhatott rajthoz a Zengő Motorsport Seat Cuprájával a TCR Európa-kupában, s a második versenyen a mezőnyt alaposan meglepve a kilencedik helyen ért célba.

A folytatásra azonban hiába várt, több lehetőséget nem kapott a bizonyításra Zengő Zoltán tulajdonostól, aki Nagy Norbertet és Szabó Zoltánt favorizálta inkább – az eredmények nem biztos, hogy igazolták a csapatvezetőt. A zengős fiúk összesen 29 pontot tudtak összekaparni, amivel az utolsó helyen zártak a WTCR-sorozatban, az előttük végző Boutsen Racing 86 pontot szerzett (a győztesről nem is beszélve, a Hyundai-pilóták 562 ponttal fejezték be a szezont).

Ifjabb Ficza Ferenc nem várt, szakágat váltott, s milyen jól tette! A ralikrossz soorzatban egy Mazda MX5-össel száguldozott, egészen az összetett ezüstéremig.

„Nagy élmény volt belekóstolni az autósport ezen szakágába, nagyon élveztem az első évemet a ralikrosszban – nyilatkozta lapunknak ifjabb Ficza. – Benyó Mátéval egész évben nagy csatákat vívtunk, végül egy hajszállal, de ő került ki győztesen a párharcunkból. Nem vagyok csalódott, nem vagyok elkeseredett, rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, amiket később még biztosan hasznosítani fogok majd” – tette hozzá a 22 éves autóversenyző.

Hogy ezeket a tapasztalatokat hol fogja hasznosítani, most még nem lehet tudni.

„Szeretnék visszatérni a gyorsasági autózásba – folytatta ifjabb Ficza. – Most még nem túl biztató a helyzet, de azon dolgozom, hogy sikerüljön. Mégiscsak ez a sorozat áll a legközelebb a szívemhez. Nem szeretnék elkiabálni semmit, de elkezdtünk egy tárgyalássorozatot a Seat gyárral, ha sikerülne megállapodnunk, az nagyon nagy előrelépés lenne a karrieremben” – zárta a fiatal pilóta.

Ifjabb Ficza Ferenc tavaly a Zele Racing által indított Seat Leónnal, illetve a Zengő Motorsport Kiájával indult néhány futamon, s hogy nem ment rosszul neki, azt a grúziai versenyhétvégén elért második helyezése is tökéletesen visszaigazolja.

Pályafutása csúcsa lenne, ha beülhetne a gyári Seat autójába az új idényben

A ralikrosszról

„Nem egyszerű menni a ralikrosszban, hiszen a túraautózásban az a cél, hogy ne mozogjon alattunk az autó, itt pedig hagyni kell, hogy ha akar, akkor keresztbe menjen. Aszfaltra való gumikkal rámenni a murvára nem egyszerű, időbe telt, mire megszoktam, hogy ne kormányozzak ellent azonnal. A végére nagyon belejöttem, szerintem ezt az összetettben elért második helyezésem is bizonyítja. Hálás vagyok a Proex-Autó Motorsport Egyesületnek, hogy megkaptam tőlük a lehetőséget!” – mondta ifjabb Ficza Ferenc az idei évben tett kitérőjéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!