sakk

2019.01.24. 06:39

Rangadóval nyitja az idei évet az Atomerőmű

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

A szezon egyik, ha nem a legfontosabb meccsével kezdi meg a 2019-es évet az élvonalbeli csapatbajnokságban szereplő ASE Paks. Az atomosok vasárnap a listavezető, s egyedüliként százszázalékos DVTK-t fogadják. Nagy a tét, mert egy esetleges paksi pontvesztéssel ismét korán le kellene mondani a bajnoki cím megszerzéséről.

A miskolciak a nyitányon már véghez vittek egy nagy győzelmet, 6,5:5,5-re legyőzték a címvédő Aquaprofit-Nagykanizsát, most Berkes Ferencéken a sor, hogy ők is „villantsanak” egyet.

Van miért visszavágni a diósgyőrieknek, akik tavaly 7:5-re legyőzték a paksiakat, pedig egy döntetlennel meglett volna a régóta hőn áhított arany. Ráadásul két évvel ezelőtt is a DVTK győzött 7:5-re, igaz, akkor még nem a mostani pontszámítás (győzelem 2 pont, döntetlen 1 pont, vereség 0 pont) szerint hirdettek bajnokot.

Azért is kellene a győzelem, mert az ASE az idei szezonban már veszített egy pontot, a középcsapatnak számító Pénzügyőr SE-vel 6:6-ra végeztek. Igaz, az év utolsó bajnokiját a három legjobb paksi, a két román nagymester, Constantin Lupulescu, Mircea Parligras, valamint a legmagasabb értékszámmal bíró Berkes Ferenc (2678 Élő-pont) is kihagyta. A diósgyőrieknél Almási Zoltán az éltáblás (2702 Élő-pont), mellette ukránok viszik a prímet, Alekszander Arescsenko eddig kettő mérkőzés után hibátlan.

A rangadó vasárnap 11 órakor kezdődik a Prelátus-házban (Rókus u. 21.) – izgalomban biztosan nem lesz hiány.

A bajnokság állása a 3. forduló után: 1. DVTK 6 (22,5 táblapont), 2. HVSE-Infraplan 5 (24), 3. ASE Paks 5 (22,5), 4. Tungsram Aquaprofit Nagykanizsa 4 (25), 5. Aquaréna Kőbánya SC 3 (16,5), 6. Pénz­ügyőr SE 2 (17), 7. Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg 2 (17), 8. Dunaharaszti MTK 2 (15), 9. Duocor-Makói SVSE 1 (14), 10. Maróczy SE 0 (6,5) ponttal.

Az NB I/B Charousek csoportjában szereplő, s ötödik helyen álló ASE Paks második csapata a nyolcadik Komlói BSK-t fogadja szintén vasárnap (10 óra, Prelátus-ház), a harmadosztályban (NB II) éllovas Decs 1990 pedig a harmadik helyezett Kaposvári Bástya SE vendége lesz (vasárnap, 10 óra).

Borítóképünkön: Berkes Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!