kajak-kenu

2019.02.14. 16:03

A vízre szállás előtt tesztelték az ifjú kajak-kenusok erőnlétét

Jubilált a kajak-kenusok paksi fizikai felmérője, az idei volt az ötödik alkalom, hogy az atomvárosban gyűlt össze a régió utánpótlása egy kis vízparti versengésre.

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Az elmúlt évekhez képest több újítás is a szombati Héraklész Fizikai Felmérőn debütált élesben, ám a fiatalok lendülete és lelkesedése hozta az évek átlagát.

Február második hétvégéjén a négy helyszín (Győr, Szeged, Dunakeszi, Paks) közül a paksi versenyre érkezett a legtöbb nevezés, 420 fiatal várta a szombat reggel kilenc órát. A megyei klubok, az Atomerőmű SE, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE és a Tolnai Kajak-Kenu SE is szép számú versenyzőt delegált, hogy a küszöbön álló vízes szezon előtt felmérje, versenyzői erőnlétileg hol is tartanak a felkészülésben.

Az előző évektől eltérően az idősebb, 15–18 éves korosztály egy helyszínen, a Honvéd központi sporttelepén fog versenyezni, így tényleg csak a legkisebbek vonultak fel ezen a víkenden. A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és az ASE Kajak-Kenu Szakosztályának szüksége volt minden rutinjára, hiszen a régi elemek mellett újak is kerültek a felmérő programjába.

És, hogy mi is az a fizikai felmérő?

Ez az a viadal, amelyik a sportolók téli munkájáról ad képet: a legfiatalabb, azaz 0. korcsoportos, 8 éves gyerekektől a 14 éves versenyzőkig magas színvonalú teljesítményeket láthattunk – árulta el Bedecs Ferenc, az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztályának vezetője.

„Minden versenyszámban pontokat lehetett szerezni, így a végéig nyílt maradt a küzdelem, egy-egy kiugró eredmény után sem lehetett megnyugodni – mondta a szakmai vezető. – A 13-14 éveseknek lábemelés, húzódzkodás, fekvőtámasz mellett Cooper-futás volt a programban, kenusunk, Juhász István 3366 méteres teljesítményénél senki sem tudott messzebb futni, ez egyébként 176 méterrel több a tavalyi, szintén aranyérmes versenyző eredményénél.

A kisebbeknek két iskolakört kellett teljesíteni, illetve tesztjelleggel 30 méteres sprintfutás is szerepelt a tusák között, amit a gyerekek is nagyon élveztek, hiszen ezt még a legrosszabb állóképességű fiatal is sikerrel tudja abszolválni. Netfit hassal lett felmérve a hasizom, illetve a 8–10 éveseknél a fekvőtámaszt plank, a húzódzkodást rögzített karú függés helyettesítette. Bizonyos szinteknek kellett megfelelni, így ha valaki a négy gyakorlatból háromban hozta a kötelezőt, akkor aranyjelvényes, avagy zöld zónás lett” – zárta Bedecs Ferenc.

Újdonság volt még, hogy nem volt megbontva a kajakosok és a kenusok mezőnye, az életkor mellett csak nemek szerint differenciált a program, így a kenusok is az eddigi szűkebb mezőny mellett belekóstolhattak egy vastagabb mezőnybe is, ahol szépen helyt is álltak.

A paksiak összesen 52, a szekszárdiak 38, a tolnaiak pedig 24 versenyzővel érkeztek, azaz elmondhatjuk, hogy a megyei reprezentánsok tették ki a mezőny negyedét.

A paksiak közül Juhász István (2005), Kirschner Dávid (2010) és Ulbert Lujza (2011) végzett az első helyen, míg Jávor Bence (2009) másodikként végzett. A szekszárdiaknál Schein Dániel (2008) és Mészáros Hunor (2006) egyaránt a második, míg Jámbor Lotti (2009) a harmadik legjobb eredményt érte el korcsoportjában. A tolnaiak közül ezúttal senkinek sem sikerült fellépnie a dobogóra, de több értékes helyezéssel és minősítéssel zárták a felmérőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!