autósport

2019.02.14. 15:49

Kemény szezon után állt a dobogó tetején

A bonyhádi Amrein Roland lett a Racing Stars Rally­cross Országos Bajnokság divízió I-es, azaz junior gép­osztályának bajnoka. A fiatalember a zalaegerszegi díj­átadót követően nemcsak a szezonról, de a terveiről is mesélt lapunknak.

Rónai Gábor

Fotó: Beküldött fotó

A 2017-es évben egy verseny erejéig még csak belekóstolt a ralikrosszba a 15 éves bonyhádi tehetség, a mögöttünk hagyott esztendőben viszont már az összes versenyen rajthoz állt, és összetettben nem is akadt nála jobb.

„Mozgalmas szezonon vagyunk túl – mondta lapunknak Amrein Roland. – Az idény eleje remekül sikerült, mindegyik versenyen a dobogó legfelső fokára állhattam fel, ám a nyári szünet előtti utolsó versenyen megsérült a Suzuki Swiftem. Az első helyért harcoltam, amikor ellenfelem ráhúzta a kormányt az autómra, amelynek megsérült a jobb oldala, a futóműve, a vezérműháza, így csak az ötödik helyre tudtam bejönni.”

Roland édesapja, Gábor, menedzser, szponzor, mérnök, és szerelő is egyben.

„A nyári szünet az autó karosszériájának felújításával telt – vette át a szót édesapja. – Szerencsére a bukócső nem sérült meg. A motort is ki kellett vennünk, darabokra kellett szednünk, hogy át tudjuk vizsgálni. Óriási munka volt, és különösen arra vagyok büszke, hogy Roland fiam nagyon sok munkafázist egyedül végzett” – mondta az édesapa, kiemelve, hogy a motor, valamint a váltó ki- és beszerelését matematika tagozatos gimnazista fia teljesen egyedül végezte.

A szezon második felének így már egy újjáépített autóval vágtak neki, mesélte Amrein Gábor, hozzátéve, hogy a pálya állapota nem kímélte a kocsit, így az utolsó futamon annyit kellett szerelnie, mint az egész szezonban összesen.

„Kemény szezont hagyunk magunk mögött, minden verseny egyedi nehézségekkel állított szembe bennünket – tette még hozzá Amrein Gábor. – A legnehezebb pillanat az volt, amikor édesanyámat, Roland nagymamáját elveszítettük. Így kellett versenyeznünk. Fiam feszült állapotban mégis megnyerte a futamot, felállt a dobogó legfelső fokára, majd szép csendben össszepakoltunk és elvontattuk a versenyautót. Mentálisan, fizikálisan, mindenhogy felnőtt a feladathoz ekkor” – mondta a büszke édesapa.

A junior géposztály divízió I-es kategóriájának dobogójára másodikként a kisdorogi Kerekes Tamás állhatott fel, aki egy Ladával versenyezte végig a szezont. Nem mellékesen Tamás és Roland az általános iskolában osztálytársak voltak, és már elválaszthatatlan barátok.

Tamás a bemutatkozó évében derekasan helytállt, a következő szezon meghozhatja számára a további sikereket.

Új lehetőségek várhatnak idén a bonyhádi fiatalra

A jövőt illetően Roland kijelentette, hogy az új szezonban már a felnőttek között szeretne versenyezni. Ehhez egy autó­krosszos bemutatkozás során kapott kedvet, ahol első nekifutásra a harmadik helyet szerezte meg.

„Nagyon bízom benne, hogy a felnőtt rallycrosszozás csak kikapcsolódás lesz számomra 2019-ben. Megkeresett ugyanis bennünket egy versenycsapat, más szakágból. Egy olyan lehetőség kapujában állunk, mely gyökeresen változtathatja meg a jövőmet, egy olyan lehetőségről van szó, melyről titkon álmodoztam, amikor kisgyerekként gokartoztam” – mondta Amrein Roland.

Jelenleg a hátteret próbálják megteremteni ahhoz, hogy megvalósuljon Roland álma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!