diáksport napja

2019.09.24. 08:30

Diákokat hív sportolásra a szövetség

Berg Sándor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Idén is szeptember utolsó péntekén (27-én) rendezik az Európai Diáksport Napját (ESSD). A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult tizenhárom évvel ezelőtt, amit 2015 óta Európa más országaiban, sőt tavaly óta a kontinensen túl is megtartanak.

Évről évre egyre több ország, ezáltal egyre több település iskolája és diákja csatlakozik a kezdeményezéshez. Tíz éve Magyarországon még csak 68, 2017-ben már kilencven iskola regisztrált, míg 2018-ban már 1200 intézmény négyszázezer gyermeke mozgott együtt az Európai Diáksport Napján. Világszerte összesen 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, melynek térhódítása a kontinensen túl, Makaóig és Chiléig is elért.

A 2018-as rekordnevezés talán annak is köszönhető, hogy az országgyűlés az azt megelőző évben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánítja.

Ezen a napon a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak, ahol az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv – idén 2019 méter – teljesítése.

Az MDSZ az ESSD keretében tavaly indította el díjazási rendszerét, amelynek keretében minden évben elismeri a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat. Idén a 2018-as év alapján osztják ki az elismeréseket.

Regisztrálni az esemény napjáig lehet a honlapon.

Tavaly huszonnyolc Tolna megyei iskola jelentkezett, mondta Földesi Gyula, a Tolna Megyei Diáksport Tanács titkára, aki bízik benne, hogy az idén a 2018-as számokat (mind nevezésben, mind létszámban) nemcsak megismétlik, de át is lépik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!