cselgáncs

2019.12.12. 07:00

Olimpiai pontokért harcol Pupp és Cirjenics Kínában

Nyolc magyarral, köztük a paksi Pupp Rékával és Cirjenics Miklóssal kezdődött magyar idő szerint csütörtökön hajnalban a kiemelt javadalmazású Mesterek Tornája olimpiai kvalifikációs verseny a kínai Csingtaóban.

Berg Sándor

Budapest 20190712 Cselgáncs 2019 Judo Grand Prix GP Nemzeti Sport Fotó Földi Imre Pupp Réka

Forrás: AFP

Fotó: Földi Imre

Idén is jelentős torna zárja az évet a sportág világában, a Mesterek Tornája ugyanis fontos állomáshelye a jövő évi tokiói olimpia szempontjából. Különlegessége a csingtaói versenynek, hogy nem nevezhetett akárki, csakis meghívásos alapon lehetett bekerülni a mezőnybe. Minden súlycsoportban a világranglista legjobb harminchat versenyzőjét hívta meg a nemzetközi szövetség.

A tornára hatvannyolc ország 454 dzsúdósának nevezését regisztrálták, a mieink közül nyolcan is tatamira léphetnek Kínában, köztük az Atomerőmű SE két kiválósága, Pupp Réka és Cirjenics Miklós. A paksiak 52 kilogrammos súlycsoportjában induló hölgy versenyzője ma hajnalban lépett tatamira.

„Az oszakai táborra jöttem ki Japánba, egy hét után átmentünk Szendaiba, ahol kicsit több, mint egy hetet voltunk és edzettünk a helyiekkel – nyilatkozta lapunk érdeklődésére a 23 éves Pupp Réka. – Kínába ezen a héten utaztam át. Az út kalandosabb volt a vártnál, mert nem nagyon akarták elindítani a gépeket, de négy óra csúszással azért sikerült átérnem. Ez a két és fél hét elég gyorsan eltelt, sokat küzdöttem, amit remélem a versenyen be fogok tudni váltani. A formáról nem szeretnék beszélni, mert a holnap mindig más. Most jól érzem magam, remélem ez megmarad, és egy jó napot tudok zárni” – mondta szerda délelőtt a világranglista 22. helyén álló cselgáncsozó.

Az elmúlt hetekben újfent csuklósérüléssel küzdő Cirjenics Miklós (100 kg) szombat hajnalban küzdhet az olimpiai pontokért (a bronzmérkőzéseket és a döntőket a Sport2 közvetíti 10 órától).

Minden szempontból jövedelmező verseny

A csingtaói Mesterek Tornáján induló cselgáncsozók már részvételükkel 200 pontot tehetnek zsebre, egy bronzérem 900, a győzelemért viszont 1800 pontot oszt ki a szövetség. Ez azt jelenti, hogy egy dobogós helyezéssel (pláne egy aranyéremmel) komoly lépést lehet tenni a jövő évi tokiói olimpia felé (a vonalat 2020. május 20-án húzzák meg az ötkarikás játékokra). Anyagilag is jövedelmező az év végi torna, a helyezettek között 294 ezer dollárt osztanak ki a szervezők.

További magyar indulók, nők: Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya, 16. a világranglistán), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE, 12.), Gercsák Szabina (70 kg, DVTK, 36.), Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC, 32.). Férfiak: Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE, 29.), Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest, 2.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!