Visszatekintés

2019.12.27. 07:00

Szemerei Levente történelmi aranyat nyert a felnőtteknél

Számos sport­élménnyel ajándékozott meg bennünket a 2019-es esztendő. Mindet összegyűjteni képtelenség lenne, háromrészes összeállításunk második epizódjában májustól augusztusig igyekeztünk csokorba szedni a fontosabbakat.

Rónai Gábor

Forrás: masz.hu

Május

Szabadidősport Megdőlt a részvételi rekord a X. Tolle Borvidék Félmaratonon. A jubileumi versenyen 2100-an álltak rajthoz, a férfiak 30 kilométeres csúcsszámában a szekszárdi Zsigmond Előd győzött.

Rekordszámú indulóval rendezték meg a jubileumi Tolle Borvidék Félmaratont Fotó: Mártonfai Dénes

Labdarúgás A szekszárdi sporttelepen játszotta az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzését a négy Tolna megyei játékossal felálló magyar hallássérült válogatott, amely 3–2-es vereséget szenvedett a horvátoktól. A mieink egyik gólját a bonyhádi Pfeifer Zsolt szerezte.

Labdarúgás A Debreceni VSC otthonában elszenvedett 4–1-es vereséggel zárta az NB I-es bajnokság 2018/2019-es idényét a Paksi FC, amely a 8. helyen végzett a tizenkét csapatos mezőnyben. A szezon befejezését követően a klub menesztette Csertői Aurél vezetőedzőt.

Kosárlabda Mindegyik meccs szoros volt, s akár fordított előjellel is végződhetett volna a párharc, de végül a Szolnoki Olaj nyert 3:0-ra, s jutott be az Atomerőmű SE-vel szemben a férfi NB I legjobb négy csapata közé.

Labdarúgás Egy fordulóval a szezon vége előtt eldőlt, hogy a Bonyhád VLC szerzi meg az aranyérmet a megyei I. osztályban. A völgységiek a Kölesden aratott 9–1-es győzelmükkel tették biztossá első helyüket.

Női futsal A Szekszárd FC szerezte meg a női NB I bronz­érmét, miután az első mérkőzés 9–2-es sikerét követően 2–2-re végzett a WSH Palm­food Tolna-Mözzsel, és büntetőrúgásokkal 2–0-ra felülmúlta megyei riválisát.

Labdarúgás Visszatért Paksra Tomiszlav Szivics, aki a 2012/2013-as idényt követően lett az OTP Bank Ligában játszó Paksi FC vezetőedzője.

Június

Asztalitenisz Sorozatban negyedszer nyerte meg a női Extraliga küzdelmeit a Szekszárd AC, amely a Celldömölkön rendezett négyes döntőben előbb 6:0-ra nyert a Statisztika ellen, majd a fináléban 5:5-re végzett legnagyobb hazai riválisával, a Budaörssel (a döntetlen a SZAC-nak kedvezett, mert első helyen zárta az alapszakasz küzdelmeit) szemben. Ezzel a meccsel búcsúzott el a klub elnöke, dr. Varga József, s lépett új utakra a szekszárdi pingpongklub...

A Szekszárd AC negyedszer állhatott a dobogó tetejére Fotó: TN

Labdarúgás Hét év után visszatért az NB I-es Paksi FC-hez Böde Dániel, aki a Ferencvárostól igazolt haza.

Böde Dániel újra magára öltötte nevelőklubja mezét Fotó: TN

Labdarúgás Bajnokokat avattak a megyei bajnokságokban: a II. osztályban a Bonyhád-Börzsöny SE megvédte címét, a III. osztályban Keleten az ASE Paks, Nyugaton pedig a Majosi SE második számú együttese ülhetett fel a trónra.

Kosárlabda Ezüstérmet szerzett a hollandiai világbajnokságon a magyar női 3x3-as válogatott. Az Atomerőmű KSC Szekszárd kapitányával, Theodoreán Alexandrával fémjelzett együttes a kínaiaktól kapott ki a döntőben.

Július

Íjászat Sajtótájékoztatón jelentette be Vánky Sebastian, a Magyar Íjász Szövetség elnöke és Alexandra Manea, a Tolnai Tájak ÍE első embere, hogy 2020-ban Szekszárd rendezheti meg a 3D világbajnokságot. A két helyszín a megyeszékhely és Sötétvölgy lesz.

Labdarúgás NB I-es csapat játszott felkészülési mérkőzést Szekszárdon: az Újpest FC a városi sporttelepen fogadta és verte meg 1–0-ra a horvát élvonalban bronzérmes NK Osijeket. A vendégeknél nem játszott a magyar válogatott Kleinheisler László.

Kerékpársport Teljes magyar sikert hozott a 45. Gemenc Nagydíj. A két egynapos versenyből álló nagydíjon előbb Valter Attila, majd pedig Pelikán János győzött. A hagyományos háztömbkörüli villanyfényes kritériumversenyt pedig Peák Barnabás nyerte meg.

Idén két egynapos versenyt rendeztek a negyvenötödik Gemenc Nagydíjon Fotó: Makovics Kornél

Atlétika Első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte Szemerei Levente. A Szekszárdi Sportközpont Nkft. versenyzője az MTK Budapest otthonában, a Lantos Mihály Sportközpontban szerzett aranyérmet a 3000 méteres akadályfutásban. Egy bronz is jutott Tolna megyének: a férfiak 400 méteres futószámában az AC Bonyhád fiatalja, Varga Lőrinc állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Szemerei Levente (középen) joggal mosolygott, hiszen karrierje első aranyérmét szerezte Fotó: masz.hu

Strandlabdarúgás Hiába remekelt az alapszakasz-bajnokságban, s végzett az első helyen, a rájátszást nagyon elszúrta a Bonyhád BFC, amely érem nélkül zárt az NB I-es strandfoci-bajnokságon, a Lupa Beach-en.

Autósport Bemutatkozott a túraautós versenysorozatban a bonyhádi Amrein Roland, aki a TCR Eastern Europe Trophy horvátországi versenyén, Grobnikban vezette először a Team Unicorse Alfa Romeo Giuliettáját.

Augusztus

Kajak-kenu Aranyérmet nyert a Pitestiben rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon a paksi Pupp Noémi, aki K-1 500 méteren ért be elsőként a célba.

Labdarúgás Vereséggel tért vissza a Paksi FC kispadjára Tomiszlav Szivics. Az OTP Bank Liga 2019/2020-as idényének nyitányán az atomosok a Kisvárda otthonában kaptak ki 1–0-ra.

Cselgáncs Mindkét paksi versenyző helyezetlenül zárt az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, Tokióban. Az 52 kilogrammosok között szereplő Pupp Rékának három, a 100 kilósok mezőnyében tatamira lépő Cirjenics Miklósnak egy meccs jutott a japán fővárosban.

Íjászat Két aranyat és egy ezüstöt szereztek a Tolnai Tájak ÍE versenyzői a szlovákiai Európa-bajnokságon, ahol a felnőtteknél Huszár Zoltán és Huszár-Háhner Erika nyert, a junioroknál Berényi Lili másodikként végzett.

Visszatekintő sorozatunk első részét IDE kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!