cselgáncs

2020.04.18. 07:05

Nem veszíthette el az olimpiai döntőt

Kovács Antal huszonnyolc évvel ezelőtt, az 1992-es barcelonai olimpián szerezte meg az ország első olimpiai cselgáncs-aranyérmét.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

A paksi olimpiai bajnok dzsúdós a bátyját követve jutott le a cselgáncsterembe, tizenöt évesen pedig már büszkén mutogatta élete első aranyérmét.

„Fogalmam sem volt, mi is a cselgáncs, viszont erős parasztgyerekként azt hittem, izomból mindent meg tudok csinálni – elevenítette fel a kezdeteket Kovács Antal a Bors című napilapnak. – Tévedtem, mert a technikát is meg kellett tanulnom, sokszor órákon át gyakoroltam a fogásokat, a dobásokat. Szerencsére nagyon szerettem edzeni.”

A sok munka meghozta gyümölcsét: a mindenki által csak Atom Antinak becézett dzsúdós tinédzserként meghívót kapott a válogatottba, s gyorsan letette névjegyét. Tizenkilenc évesen Európa-bajnoki bronz-, egy évvel később pedig junior világbajnoki ezüstérmes lett, ugyanebben az évben pedig élete első olimpiájára is készülhetett.

„Az esélytelenek nyugalmával versenyeztem az olimpián. Aztán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy a döntőben vagyok, ahol már nem akartam veszíteni – mesélte a 95 kilogrammban versenyző sportoló. – Ott, a dobogó felső fokán jutott az eszembe, nem volt hiábavaló, hogy halasztottam a műszaki egyetemen.”

A következő évben újabb áttörés következett, a világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott, majd a tanulás mellett tovább edzett. A címvédés viszont nem sikerült, az 1996-os atlantai olimpián ötödik lett, a 2000-es sydneyi és a 2004-es athéni ötkarikás játékokon nem ért el helyezést.

„Életem talán legjobb formájában voltam Athénban, de már az első körben Sydney japán olimpiai bajnokával kellett megküzdenem. Sajnos vesztettem, de az legalább kárpótolt, hogy a megnyitóünnepségen én vihettem a magyar nemzeti lobogót” – mondta az Atomerőmű SE-t elnökként vezető dr. Kovács Antal az újságnak.

Négy paksi járt eddig az olimpián

Kovács Antal után még négy cselgáncsozó képviselte paksiként Magyarországot az ötkarikás játékokon. A 2008-as pekingi olimpián a +100 kilogrammos Bor Barna helyezetlenül zárt, a 70 kilósok között szereplő Mészáros Anett pedig hetedik lett. Négy évvel később Londonban Bor hetedik, a 81 kilogrammos Csoknyai László kilencedikként végzett, a legutóbbi, Rio de Janeiró-i játékokon Csoknyai, Cirjenics Miklós (100 kg) és Bor sem ért el helyezést. A jövő évre halasztott tokiói olimpiára Cirjenicsen kívül Pupp Rékának (52 kg) van lehetősége kijutni az atomosok közül.

Borítókép: Dr. Kovács Antal (jobbról) Bedecs Ferenccel az Atomerőmű SE negyvenéves jubileumi ünnepségén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!