elismerés

2020.05.06. 20:18

Csik Ferenc-díjat ítéltek oda Kovács Antalnak

Tolnai Népújság

Forrás: MW

A Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben ezt a napot nyilvánította a magyar sport napjának. Ennek alkalmából Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott a Szabadság téri MAC-emlékműnél.

Kovács Antal. Fotó: MW

„A sport egy olyan erő, ami gyakran egyedüliként tudja egyesíteni az embereket társadalmi, politikai, vallási vagy kulturális hátterüktől függetlenül. Erre az egységre pedig nagy szükség lesz, amikor a nemzetközi sportélet újraindulhat” – fogalmazott Szabó Tünde. Hozzátette, akár a nagy elődökre gondolunk a mai napon, akár az aktív sportolóinkra, egy dolog mindannyiukban közös, ez pedig a kitartás és a küzdeni tudás. Ezekre az értékekre építhetünk a mostani nehéz helyzetben és a jövőben is – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar sport napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket, ilyen eseményre a járványhelyzet miatt ezúttal nem volt lehetőség, de a díjakat odaítélték.

A kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó, valamint életművet felmutató sportolók részére adományozható Csik Ferenc-díjat kapott dr. Kovács Antal, az Atomerőmű SE korábbi cselgáncsozója. Ugyanebben az elismerésben részesült a többek között kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok Kőbán Rita kajakos, valamint Komáromi Tibor olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok kötöttfogású birkózó.

Kovács Antal az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon 95 kilogrammos súlycsoportban szerzett aranyérmet, ezzel a sportág első és eddigi egyetlen magyar olimpiai címét szerezve. A paksi születésű sportolót a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) 2018-ban választotta be a sportági Hírességek Csarnokába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!