kosárlabda

2020.06.08. 07:00

A csúcsokat ostromolná cseh klubjával a KSC volt irányítója

Az Euroliga-győzelem a célja Teja Oblaknak, az Atomerőmű KSC Szekszárd korábbi szlovén légiósának, aki egyszer még visszatérne a megyeszékhelyre. Az irányító lapunknak mesélt a magyar és a cseh bajnokság közti különbségről is.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Nocsak, újra Szekszárdon! Hány évre írt alá?

– Idén nem ajánlott nekem szerződést a klub... – vágott vissza szintén tréfásan Teja Oblak, aki a 2017/2018-as szezonban Magyar Kupát és bajnoki ezüstérmet szerzett az Atomerőmű KSC Szekszárddal, majd a cseh USK Prahához szerződött.

Azért kérdezem, mert korábban úgy nyilatkozott, egyszer szívesen visszatérne a csapathoz.

– Még mindig így gondolom, de még sok év van hátra a pályafutásomból. Annak idején is azért döntöttem a prágaiak mellett, mert olyan am­bíciói vannak a klubnak, ami egyezik az enyémmel. Legalább egyszer szeretném megnyerni az Euroligát, amit velük könnyebb elérnem. Tavaly Final Fourt játszottunk, de végül bronzérmesek lettünk, idén szintén eljutottunk a nyolcaddöntőig, s azt gondolom, hogy most is megvolt az esély a négybe kerülésre, de a koronavírus-járvány miatt vége szakadt a sorozatnak. Voltak ajánlataim más kluboktól, de úgy döntöttem, megpróbálom velük elérni ezt a cél.

A járvány miatt Csehországban sem fejeződött be a bajnokság, győztest viszont hirdettek, mégpedig az önök csapatát, sorozatban tizedszer. Kijelenthető, hogy dominálják a ligát. Ekkora különbség lenne a magyar és a cseh bajnokság között?

– A magyar sokkal erősebb, s ha csak ezt az egy tényezőt venném figyelembe, akkor egyértelmű, hogy Magyarországot választanám. Ami még emellett szól, hogy minden évben nyílt és szoros a bajnokság, éppen ezért nemcsak az Euroligában és az Európa-kupában való szereplés jelent motivációt a játékos számára, hanem nemzeti szinten is nagyobb kihívás jól helytállni. Viszont, ahogy említettem, a Praha esélyesebb az Euroliga megnyerésére, ráadásul azáltal, hogy a cseh bajnokság gyengébb, jobban rá tudunk készülni a nemzetközi mérkőzésekre.

Az elmúlt hónapokat otthonában vészelte át. Mivel töltötte ezeket a napokat?

– Az első két hónapban nem igazán tudtam a kosárlabdával, mint sporttal foglalkozni, de a környékünk földrajza igen vegyes, éppen ezért a hegyvidéken jókat tudtam futni, kirándulni, de volt időm, új dolgokat próbáltam ki, mint például a jógát. Mint mindenkinek, úgy nekem is nehéz időszak volt ez, bízom benne, hogy már csak javulni fog a helyzet.

És a nyara hogy fog telni?

– Tőlünk csak Horvátország és Magyarország felé nyitották meg a határokat, ezért is gondoltam, hogy eljövök Szekszárdra, meglátogatom az itteni barátaimat, akiket abban az egy évben szereztem, amit itt töltöttem. A testvéremhez, Janhoz is kiutaznék, aki mint köztudott, az Atlético Madrid futballcsapatának kapusa, de a jelenlegi helyzet miatt még kérdéses, hogy tudok-e menni, vagy nem. Spontán személyiség vagyok, lehet néha lemegyek majd a tengerpartra, egyelőre a horvátországi nyaralás tűnik reálisnak.

Spanyolország volt az egyik leginkább járványsújtotta terület, ahol testvére is él. Ő jól van?

– Szerencsére őt elkerülte a vírus, az első tesztek azonban hét embernél is kimutatták a betegséget a klubnál, igaz, már csak azt, hogy átestek rajta. Az együttes által előírt edzésprogram szerint készült az elmúlt hetekben, hónapokban, de már a csoportos edzések is elkezdődtek náluk, a bajnokság pedig június közepén folytatódik. És a Bajnokok Ligájában is állnak még, szurkolok nekik, hogy minél tovább meneteljenek.

Önnek mikor kell edzésre jelentkeznie klubjánál?

– Augusztus végén találkozunk, és megkezdjük a munkát a következő szezonra. Azt azonban még nem tudom megmondani, hogy a bajnokság mikor kezdődhet el.

Borítókép: Djokics Zseljko vezetőedző, valamint Szabó Noémi szakmai és sportigazgató fogadta a szlovén irányítót, akit ajándékokkal engedtek útjára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!