ultrafutás

2020.08.19. 13:13

A legnagyobb nevek az idei Korinthoszon

Egy-két kivételtől eltekintve a legnagyobb nevek is rajthoz állnak a Szekszárdról és Bajáról pénteken rajtoló Korinthosz ultrafutó-versenyen.

Berg Sándor

20190816 Szekszárd Több mint száz induló rajtolt el Szekszárdon a 160 kilométeres Korinthosz futóversenyen. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Péntek délelőtt hosszú idő után ismét a futók veszik birtokba Szekszárd főterét. A májusról októberre halasztott Borvidék Félmaraton miatt hosszú böjtöt kellett kivárni, de talán mondhatjuk azt, hogy megérte várni: 11 órakor rajtol el ugyanis hazánk egyik legnépszerűbb ultrafutó-versenye, amely több tekintetben is modellezi a görög klasszikust, az 1983-ban indult, az idén szeptember 25-én rajtoló Spartathlont.

Itt lesz a sportág színe-java, Márkus István főszervező szerint a Bajáról induló nyolcvan kilométeres távon várhatók az igazán nagy csata, mindkét nemben nagyszerű futók vállalták a szereplést. A hölgyeknél mindenki a kétszeres, illetve a háromszoros Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsa és Lubics Szilvia párharcára számított, utóbbi azonban sérülés miatt szinte biztosan nem fog versenyezni. Szurkolni viszont itt lesz férjének, aki a fiatal szikszói futóval, Kohári Szabolccsal, Lőw Andrással és Szabó Gáborral is fel kell vennie a versenyt. Utóbbi tanítványa, a tavalyi Spartathlon-győztes Bódis Tamás indulása sérülés miatt kérdésessé vált.

A jövő évi Spartathlonra kvalifikáló százhatvan kilométeres táv indulói között sem zöldfülűek indulnak. A végső győzelemre pályázik az Ultra-Tisza-tó-győzelemmel hangoló, világcsúcstartó, tavalyi Spartathlon-ezüst­érmes Csécsei Zoltán, illetve az a Blaskó Mihály is, aki első magyarként futotta le oda-vissza a Spartathlont, nem kevesebb, mint 490 kilométert (!) téve a lábaiba. Az indulók között találjuk a korábbi kilencszeres válogatott labdarúgó, a Ferencváros, a Vasas és a Győr volt támadója, Ferenczi István nevét is. Nem hiányozhat a mezőnyből Szkridon Gellért sem, aki ezüstérmet szerzett tavaly ezen a távon. Márkus István szerint a hölgyeknél Mórocza Andrea a legesélyesebb.

A főszervező elmondta, a frissítőpontoknál dolgozó emberek gumikesztyűben és száj­maszkban segítik a futók dolgát, így semmivel sem lesz nagyobb veszélyben az emberek egészsége, mint egy áruházi bevásárlás alkalmával.

A Korinthosz 160, 80 és 40 km-es távval tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. A leghosszabb táv 161.08 km, azaz szinte pontosan 100 mérföld, aminek szintidőn belüli teljesítése (férfiaknál 21, nőknél 22 óra) kvalifikációs eredmény is lehet a Spartathlonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!