Kajak-kenu

2020.08.06. 07:00

Eldőlt, megrendezhetjük az Európa-bajnokságot!

Szűk két hónappal a verseny rajta előtt az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) értékelte a járványügyi helyzetet, és úgy döntött, hogy október 1–4. között megszervezhető a maraton Európa-bajnokság Magyarországon.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Ugyan még messze van október, s addig sok víz lefolyhat a Dunán, a nemzetközi szövetség zöld jelzést adott a maratoni Európa-bajnokság megrendezésének. Az eredetileg Budapestre tervezett kontinensviadal helyszíne azonban változott, az eseményt Győrben rendezheti meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

„Örömteli dolog, hogy az ECA döntése értelmében megrendezhető az Európa-bajnokság, így legalább a szakág legjobbjai idén is készülhetnek egy komoly nemzetközi versenyre – mondta Weisz Róbert, a maratoni szak­ág vezetőedzője a szövetség hivatalos oldalán. – Ez célt ad a versenyzőknek, hogy folytassák a felkészülést, a magyar csapat tagjai nagyon örülnek a lehetőségnek.”

Győrben a korábbi években már több sikeres maratoni kajak-kenu világ-, és Európa-bajnokságot szerveztek, a különleges viszonyok között a jól bejáratott helyszín ezért kaphatta meg ismét a rendezés jogát az európai szövetségtől.

„Készített egy felmérést a nemzetközi szövetség maratoni bizottsága, ennek alapján úgy látszik, hogy az európai mezőny java, azaz tizen­nyolc-húsz ország állhat rajthoz a kontinensviadalon. Bízunk benne, hogy az itthoni járványügyi helyzet stabil marad, és a részt vevő nemzetek száma nőni fog a következő hetekben” – tette hozzá Weisz Róbert, aki egyben a hazai rendezésű Európa-bajnokság versenyigazgatójaként is dolgozni fog.

A 2015-ös győri világbajnokság megyei szempontból is sikeres volt: a Tolnáról februárban Győrbe távozó kajakos, Boros Adrián a felnőttek között egyesben ezüst-, párosban Solti Lászlóval aranyérmet szerzett, a szekszárdi Nagy Viktória, Korsós Zsófia kettős Eb-második lett, míg a paksi Kiszli Vanda U23-as korosztályban Európa-bajnoki címet szerzett.

„Nagyon örülök neki, nagyon közel áll a szívemhez Győr, és az ottani versenypálya is. Remélem, tényleg megrendezésre kerül az Európa-bajnokság és ott lehetek majd, mint versenyző. Azt gondolom, nem tett volna jót nekünk, ha elengedjük ezt az évet teljesen – mondta Nagy Viktória, a Szekszárdi KKSE kajakosa, aki a július végi ráckevei edzésversenyről is beszélt.

– Egyáltalán nem vagyok elégedett az időeredményemmel! Felakadtam egy horogra, ráadásul három héttel a verseny előtt találták ki az eseményt. Pihenő után esélytelen volt formát kihozni, szerintem az évben a legrosszabb teljesítményem jött ki arra a napra” – foglalta össze a 22 kilométeres távon végül 1:54:52,0 órás idővel tizedikként célba érő kajakos.

Az Európa-bajnokság előtt szeptember 12-13-én Tokajban rendezik a magyar bajnokságot – jó felmérő lesz ez a honi legjobbaknak a kontinensviadal előtt.

Borítóképen: Nagy Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!