Cselgáncs

2021.01.20. 09:34

Fejben elengedte, hogy a kvótáért kell küzdenie

Az elmúlt évek legsikeresebb versenyén van túl Pupp Réka. Az Atomerőmű SE 52 kilogrammos cselgáncsozója múlt héten ötödik helyen zárt a dohai Mesterek Tornáján, megerősítve helyét a tokiói olimpiára való kvalifikációban. Mindezt egy új „módszernek” köszönhetően.

Berg Sándor

Fotó: MW

Úgy hallottam, éppen vizsgára készül.

– Igen, mozgásszabályozásból vizsgázom ma – mondta megkeresésünkre kedden dél­előtt a paksiak 24 esztendős cselgáncsozója, aki a 2019-es perth-i tornán elért hetedik helye után múlt héten Dohában ötödikként zárt, s ismét helyezésnek örülhetett. – Ha minden jól megy, testnevelő edzői szakon végzek majd a Pécsi Tudományegyetemen, de nem szeretnék biztosat mondani, hogy ez mikor lesz. Sok minden közbe jöhet, versenyek, felkészítő táborok, akár egy olimpia... Mindenesetre látom az alagút végét.

A Mesterek Tornáján fontos lépést tett Tokió felé, a teljesítményén magabiztosság látszott. Ez nem volt elmondható az októberi, budapesti Grand Slam-tornán vagy a novemberi, prágai Európa-bajnokságon. Mi változott azóta?

– Elég izgulós fajta vagyok, ami az említett két korábbi versenyen elő is jött. Dohában viszont fejben elengedtem, hogy a kvalifikációs pontokért kell harcolni, hogy kicsúsztam a biztos kvótás helyről. Ezekkel nem foglalkoztam, kizártam körülöttem minden egyebet, csak magamra összpontosítottam, hogy kihozzam magamból azt, ami bennem van. Azt gondolom, hogy ezt szinte maximálisan sikerült is.

Két hosszú meccsel indított, a marokkói és mongol ellenfelén is aranyponttal jutott tovább. Ezek inkább fizikálisan vagy mentálisan voltak nehéz küzdelmek?

– Érdekes módon inkább fejben fáradtam el. Persze igénybe veszi a testet is, ha több mint négy percet kell tatamin tölteni, de a koncentrálás is legalább olyan fontos. Bármelyik pillanatban támadást indíthat az ellenfél, amire rögtön reagálni kell, de mindkét küzdelemből jól tudtam kijönni.

A világranglistát vezető francia Amandine Buchard viszont nagy falatnak bizonyult. Milyen következtetést lehetett ebből a meccsből levonni?

– Azt, hogy nem kell izgulni, mindenkit meg lehet verni! Régen jutottam már a legjobb nyolc közé, ami ismét előhozta belőlem az izgulós énemet. A másik tanulság, hogy tényleg magammal kell foglalkoznom, hogy nekem mit kell tennem, nem pedig azt nézni, hogy ő mit fog csinálni, mit csinálhat.

A bronzcsatában keretbe zárta a tornát, hiszen szintén aranypontig gyűrték egymást a ranglista-14. Astride Gnetóval.

– Fej fej mellett küzdöttünk, a bírók viszont a ráadás hatodik percében már el szerették volna dönteni a párharcot. Mindkettőnknek két-két intése volt, sajnos én kaptam a harmadikat. Hibáztam, mert ha a válldobás sikerült volna, a franciát intik meg, és enyém a bronz. Csalódott viszont nem vagyok, hiszen több mint egy év után értem el helyezést rangos eseményen, sőt most szereztem a legtöbb pontot a kvalifikációs sorozatban.

Hogyan tovább? Mi lesz a következő napok, hetek programja?

– Az edzések nem állnak le, két nemzetközi tábor is lesz a közeljövőben, hiszen február közepén már Tel-Avivban rendezik az év első Grand Slam-tornáját, majd jön a többi Taskentben, Tbilisziben, Antalyában és Párizsban. A most szerzett pontokkal nem dőlhetek hátra, jelenleg úgy néz ki, hogy mindegyiken indulok, de ez függ a helyezésemtől is. Áprilisban Európa-bajnokságot rendeznek Lisszabonban, júniusban pedig Budapest ad otthon a világbajnokságnak, ami egyben az utolsó pontgyűjtő verseny is lesz az olimpia előtt. Úgyhogy sok még a feladat, hogy biztos helyem legyen a Tokióba tartó olimpiai gépen.

Jelen állás szerint mindkét paksi ott lenne az olimpián

Pupp Réka ötödik helye Dohában 648 pontot ért, ami közelebb van egy Eb-aranyhoz (700), mint az ezüsthöz (490). Jó szereplésével a kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes három helyet javítva feljött a 25. helyre a világranglistán. Az olimpiára minden súlycsoportban a legjobb tizennyolc kvalifikálja magát, de egy nemzetből csak egy teheti ezt meg, így lehetséges, hogy Pupp utolsóként (18. helyen) jelenleg biztos kvótás.

A szintén paksi Cirjenics Miklós ugyan helyezetlenül zárt a Mesterek Tornáján, 23. helyével a fent említett ok miatt tizenhatodikként így is utazhatna Tokióba, ha most zárulna a selejtező. Rajtuk kívül Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57), Özbas Szofi (63), Tóth Krisztián (90) és Ungvári Attila (81) áll olimpiát érő helyen. A kvótákat a június 28-i ranglista alapján osztják majd ki.

Borítókép: Pupp Réka (fehérben) nem állt fejre Katarban, sőt régen látott magasságokig jutott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!