Mesterek tornája

2021.01.11. 08:00

Pupp Rékát már a nyitónapon tatamira szólítják

Berg Sándor

Budapest 20190712 Cselgáncs 2019 Judo Grand Prix GP Nemzeti Sport Fotó Földi Imre Pupp Réka

Forrás: MW

Fotó: Földi Imre

A katari Dohában gyűltek össze a cselgáncssportág legjobbjai, itt kezdődik ugyanis ma a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) meghívásos versenye, a World Judo Masters, vagyis a Mesterek Tornája. Magyarországot hét dzsúdós képviseli, köztük két paksi.

A torna neve már elárulja, az év első világeseményén valamennyi súlycsoport legjobbjait, vagyis a világranglista első harminchat versenyzőjét hívta meg a nemzetközi szövetség a mestertornára, melynek a csaknem háromszázezer dolláros összdíjazása mellett az a különlegessége, hogy az itt megszerzett pontokat – amolyan bónuszként – hatodik pontszámként mindenki felírhatja a neve mellé az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

Már a részvételért jár kétszáz pont, a bronzéremért kilencszáz, a győzelemért ezernyolcszáz pontot lehet kapni, csaknem háromszor annyit, mint az Európa-bajnoki arany­éremért. Aki jól szerepel Dohában, óriási lépést tehet a nyári tokiói olimpia felé. Így tenne hét magyar cselgáncsozó is, Özbas Szofi (63 kg), Szigetvári Mercédesz (+78 kg), Ungvári Attila (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) mellett Pupp Réka és Cirjenics Miklós.

A mai nyitónapon az Atomerőmű SE 52 kilogrammos súlycsoportban érdekelt versenyzője, Pupp Réka lép tatamira. A 24 esztendős dzsúdós legutóbb 2019 novemberében volt helyezett nagy tornán (az ausztráliai Perthben hetedik lett), tavaly a budapesti Grand Slamen és a prágai Európa-bajnokságon is helyezetlenül zárt, igaz, térdsérülés is hátráltatta felkészülését.

A kontinentális kvótás helyen álló paksi mellett klubtársa, Cirjenics Miklós sem zárt könnyű évet. A 100 kilósak között induló dzsúdós jelenleg olimpiát érő helyen áll, köszönhetően a februári, düsseldorfi Grand Slam-viadalon megszerzett bronzának és a budapesti hetedik helyezésének. A koronavírusos megbetegedés azonban nem kerülte el őt, a hazai torna előtt nem sokkal kapta vissza sportorvosi engedélyét, így az a pontszerző hely – az előzmények ismeretében – kimondottan nagy bravúr volt tőle.

A Mesterek Tornáján kívül a januári tel-avivi Grand Slam, a márciusi tbiliszi és az áprilisi antalyai GS-torna, a lisszaboni Eb, a májusi párizsi GS-verseny, illetve a júniusi budapesti vb szerepel még a tokiói olimpia előtt a nemzetközi versenynaptárban.

Borítóképünkön: Pupp Réka (fehérben) szeretné minél több ellenfelét két vállra fektetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!