távlovaglás

2021.05.06. 11:34

Első kézből számolt be a tragédiáról Letícia

A váraljai távlovas az emirátusokban is nyeregbe ült. Hűteni kellett a derék négylábút. Váratlan fordulat történt a versenyen. Szlovákiában letette névjegyét.

Szeri Árpád

Tragédia árnyékolta be az Egyesült Arab Emirátusok egyik legrangosabb távlovas rendezvényét. A Dubai Endurance City-ben tartott Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Cup a váraljai Szösz Letícia személyében megyénkből is fogadott versenyzőt. Így tehát első kézből számolhatott be a történtekről.

– Az emirátusokban kiemelt szerepe van a távlovaglásnak – kezdte Szösz Letícia. – Az államszövetség színeit képviselő sportolók számos világbajnoki győzelemmel és még több, szépen csillogó éremmel büszkélkedhetnek. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy már több éve a helyszínen van lehetőségem tanulni a profiktól. A verseny előtt nem sokkal érkezett hozzám a hír, mely szerint van számomra egy ló, mellyel a tulajdonos döntésének köszönhetően a privát istállók megmérettetésén indulhatok. A tizenegy éves, Uruguayból származó HM Esperanzado már korábban is bizonyította, hogy képes kiemelkedő eredményeket produkálni.

A váraljai fiatalt közel harmincfokos hőség fogadta a közel-keleti helyszínen. Ennek azért is van jelentősége, mert a lovakat, kiváltképp ilyen melegben, időről időre hűteni kell. A versenyzők menet közben veszik át a pálya szélén álló segítőktől azokat a vizes palackokat, melyek tartalmát, megakadályozandó a túlhevülést, a derék négylábúakra öntik. HM Esperanzado azonban a palack átvételekor korábban minden esetben makrancosságot tanúsított, megakadályozva a feladat végrehajtását.

– Tisztában voltam ezzel a viselkedésével, éppen ezért tanácskoztam a trénerekkel és egyik csapattársammal – folytatta Letícia. – Az együttműködésnek, a kidolgozott módszernek köszönhetően zavartalanul zajlott le a palack átvétele. Így tehát az első kör terveimnek megfelelően alakult. Ezután szünet következett, az ilyenkor kötelező állatorvosi vizsgálat után HM Esperanzado pihent, evett, ivott, megfelelő állapotban várta a folytatást. Minden reményem megvolt tehát arra, hogy jó eredményt érjek el. Pár percre magára hagytam lovamat a pihenőhelyen, majd amikor visszatértem, megdöbbentő hírt közöltek a szervezők. A versenyt úgy, ahogy volt, törölték. Ekkor szereztek tudomást arról, hogy aznap, a reggeli órákban elhunyt Őfelsége Hamdan bin Rashid Al Maktoum sejk. Az uralkodó fontos személy volt a lovas világban, mind a galopp, mind a távlovas szakágban.

Letícia két héttel később, a tavaszi szezon első versenyén kárpótolta magát, de már Európában. A szomszédos Szlovákia, azon belül Somorja (Šamorín) fogadta a távlovasokat. A váraljai lány junior kategóriában, százhúsz kilométeres távon indult az Afrodite Riby nevű, szlovák edzésű lóval.

A kért átlagsebességet meghaladva nyert a versenyen

– Alig akartuk elhinni, hogy megvalósítható a szlovákiai találkozó – érzékeltette a járvány okozta, kétkedő hangulatot Szösz Letícia.

– Pedig szerencsére így történt. A junior kategóriában, százhúsz kilométeres távon indultam, az Afrodite Riby nevű, szlovák edzésű lóval. A Shereen Endurance klub bocsátotta rendelkezésemre ezt a kancát, köszönetképpen azért, mivel tavaly segítettem nekik fiatal lovaik minősítésében. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, hiszen egy szlovák csapattag is megkaphatta volna Afrodite Ribyt. Jólesett érezni a klub bizalmát, amit azután szerencsére meg is hálálhattam. Már az első körben átvettük a vezetést, előnyünket folyamatosan növeltük. Ennek köszönhetően a végén harminc perccel előbb haladtunk át a célvonalon a második helyezetthez képest. – A fiatal lónak ez volt az első hosszú távú versenye. A tulajdonos óránként tizenhét kilométeres átlagot kért, ezt a tempót túlteljesítettük, ez külön öröm volt számunkra a győzelmem mellett – nyilatkozta Szösz Letícia.

Borítóképünkön Letícia és Afrodite. Ez a kis kényeztetés jár a remekül versenyző hátasnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!